Головна Новини Політика України 2024 Чому не дочекалися кадрових змін у владі: про що говорить ситуація із відставкою Сольського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому не дочекалися кадрових змін у владі: про що говорить ситуація із відставкою Сольського

У владі не до кінця визначилися – кого та на кого змінюють

26 квітня 2024, 12:47
Поділіться публікацією:

Кадрові зміни в Україні, які анонсувалися з минулого тижня, поки що вилилися у заяву про відставку міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського. Заява досить спірна, враховуючи, що йдеться про справу 5-6 річної давності. Про що говорить те, що відбувається навколо гіпотетичної відставки глави Мінагрополітики? Як події з кадровими змінами в уряді можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому не дочекалися кадрових змін у владі: про що говорить ситуація із відставкою Сольського

Кабмін. Фото: з відкритих джерел

Все відкладено до травня

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, який анонсував "парад відставок", пояснює:

"Кадрові зміни цього тижня не відбулися не тому, що хтось вирішив їх не робити. Просто доки не до кінця визначилися – кого і на кого змінюють".

За словами нардепа, все відкладено до травня, коли парламент повернеться до роботи.

"І тоді ж, – запевняє Ярослав Железняк, – повернуться до кадрових питань".

Верховна Рада вкотре демонструє несамостійність

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда припускає, що те, що відбувається навколо кадрових змін в уряді, стосується, перш за все, до того, що відбувається з українською владою в цілому.

По-перше, пояснює він, бачимо, що Верховна Рада вкотре демонструє несамостійність, залежність від Офісу президента, на який повністю орієнтується. І це у парламентсько-президентській республіці!

По-друге, продовжує експерт, справді дивно виглядає, що обіцяні кадрові зміни знову переносяться. І тепер, схоже, відбудуться вже після Великодня (після 5 травня).

По-третє, наголошує він, викликає питання ситуація навколо Сольського.

"Дуже несподівано та якісно все реалізували представники НАБУ. Важко повірити, що це не пов'язане з бажанням змінити розміщення сил в уряді. А саме — злити Міністерство АПК (із солідними грошима та широкими можливостями) з тим самим Мінекономіки. Виглядає як імітація бурхливої діяльності, що лише дискредитує Україну", – констатує Євген Магда.

Відставка аграрного міністра виглядає як нормальна історія

За словами засновника соціологічної компанії Active Group, політичного експерта Андрія Єрьоменка, є величезний запит на оновлення влади, посадку корупціонерів.

"Але за умов відсутності виборів неможливо до кінця правильно зробити і те, й інше. Тому влада намагається йти на якийсь ерзац, щоб стабілізувати зв'язки із суспільством. Щоб суспільство не сильно обурювалося. Нам намагаються показати якесь оновлення, якусь боротьбу з корупцією", – пояснює експерт.

Отже, констатує він, прийдешня відставка аграрного міністра виглядає як нормальна історія.

"Інша річ, що навряд чи це допоможе стабілізації ситуації. Особливо з огляду на те, що останнім часом влада приймає, м'яко кажучи, непродумані рішення. Система зворотний зв'язок значно зруйнована. Без її відновлення точкові відставки не допоможуть. Але це краще, ніж нічого", – зазначає Андрій Єрьоменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — популізм або справа, що стоїть: чому в Раді захотіли забрати гроші у партій і направити їх на ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини