Головна Новини Політика України 2024 Чому пожвавішало внутрішньополітичне життя в Україні: чи будуть зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому пожвавішало внутрішньополітичне життя в Україні: чи будуть зміни

Конституційний суд України має поставити крапку щодо легітимності президента Зеленського після 20 травня

5 квітня 2024, 16:45
Поділіться публікацією:

Українська влада вже не раз дала зрозуміти, що виборів під час воєнного стану не буде. Цю ж позицію, як демонструють опитування, підтримує більшість громадян. Але, чим ближче травень, коли спливає термін президентських повноважень Володимира Зеленського (підтримка якого в суспільстві значно знизилася), тим жвавіше діє РФ у цьому напрямі, працюючи на дискредитацію глави української держави. Певні рухи помітні і на внутрішній арені. Так, лідер "Європейської солідарності", екс-президент Петро Порошенко заявив, що планує балотуватися знову, коли настане час. І навіть активізувався в соцмережах, завів Тік-Ток. Що і чому відбувається у внутрішньополітичному житті в Україні – і чого очікувати у найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому пожвавішало внутрішньополітичне життя в Україні: чи будуть зміни

Верховная Рада України. Фото: з відкритих джерел

Зараз багато хто перебуває в очікуванні

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький поділився такою думкою:

"Зрозуміло, що після закінчення інтриги із Залужним (звільнення з посади головкому, перехід на дипломатичну посаду, що знизило для Банкової ризики гіпотетичної політичної конкуренції), політичне поле всередині України зрушило. І увійти до анабіозного стану 2022-2023 років навряд чи зможе".

За словами експерта, зараз багато хто, дійсно, перебуває в очікуванні того, що буде після двадцятих чисел травня, коли закінчується термін повноважень Зеленського.

"Ми живемо в такий час, що якщо ти маєш ресурси і треба створити проблему з нічого – це зроблять. Але всі варіанти з гіпотетичним відходом Зеленського, із ймовірною відставкою уряду чи парламенту, виглядають нереалістично. Ті ж Кабмін та Рада у нас цілком легітимні, – пояснює Олексій Голобуцький. – Можливо, акцент перенесуть саме на них. Наприклад, голова Офісу президента Андрій Єрмак стане прем'єром. А за такого розкладу питання легітимності Зеленського відійде на другий план. Хоч я не розумію, навіщо це треба Єрмаку, тож не особливо вірю в такий варіант".

Найпростіший вихід із ситуації, за словами політтехнолога, полягає в тому, що Конституційний суд України (КСУ) має дати свою відповідь, чи легітимний у нас буде президент після 20 травня.

"Але КСУ мовчить. Схоже, тому що влада не впевнена, що його відповідь її задовольнить. На цьому фоні бачимо свистопляску в Раді навколо законопроекту про мобілізацію. Не можна виключати, що тут йде гра лідера фракції "Слуга народу" Арахамії. Розуміючи, що випав з владної групи вирішувачів проблем, він може спеціально створювати парламенту криза, щоб показати свою значимість. Втім, набагато реалістичніше виглядає, що нардепи-"слуги" реально задовбалися бути маріонетками ОП. І просто перестали грати за правилами Банкової. Тому нашкребти голоси за ухвалення резонансного законопроекту практично нереально. Та сама група Коломойського – у роздраті. Хазяїн у СІЗО, вони обслуговують Офіс президента, перспективи незрозуміло які. ОПЗЖ взагалі стали заручниками у ВР. Ні "конвертів", ні закордонів, ні впливу, ні інших традиційних "плюшок". Мажоритарників відкрито посилають на їхні округи, всі ніштяки отримують губернатори та представники ОП. І певній категорії людей це, м'яко кажучи, набридло", – пояснює експерт.

Домовлятися ж із опозицією для Офісу президента – ще гірше, ніж нинішня ситуація, констатує Олексій Голобуцький.

До закінчення війни ніхто в Україні не підніматиме ідею нібито нелегітимності Зеленського

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що не слід очікувати жодних особливих змін у внутрішньополітичному житті України.

"Виборів у найближчому майбутньому не буде. І опозиція (зараз по суті це лише "Європейська солідарність") також підтримує рішення, що вибори під час війни проводити не слід", – наголошує експерт.

Щодо активності Порошенка в соцмережах – вона проявляється вже досить давно, зазначає Борис Кушнірук.

"Екс-президент є фактично на всіх великих інформаційних майданчиках. Але зрозуміло, що це робота не особисто Порошенка, а його команди. Як він балотуватиметься — поки не ясно, адже не ясно, хто взагалі візьме участь у президентських виборах, коли це стане можливим. Наприклад, чи стане їх учасником Залужний. Він постійно відмовляється від політичної діяльності, але ніхто не знає, чи змінить своє рішення під впливом тих чи інших факторів", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, для Порошенка участь у президентських виборах важлива не так у контексті того, виграє їх чи ні, скільки – що потім відбудуться парламентські вибори. А без участі у президентських виборах не вдасться консолідувати електорат на парламентських.

"Важливо розуміти, що Порошенко має усталений електорат. Певне ядро, яке його завжди підтримає. І в майбутньому парламенті його політсила точно буде. Відповідно – його активність у соцмережах та ймовірна участь у президентських виборах є об'єктивними складовими майбутньої парламентської кампанії, місцевих виборів, у яких точно візьме участь "Євросолідарність". Але до закінчення війни ніхто з українських політичних гравців не підніматиме ідею нібито нелегітимності того ж Зеленського. Тому що це дискредитує їх самих. Водночас, – акцентує Борис Кушнірук, – серед тих самих прихильників Порошенка будуть ті, хто порушуватиме таку тему. Навіть, якщо з цим не погоджується Порошенко".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи припиниться пауза допомоги Україні: що чекати від США найближчим часом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини