Головна Новини Політика України 2024 Які причини відставки Костіна: хто може стати новим генпрокурором
commentss НОВИНИ Всі новини

Які причини відставки Костіна: хто може стати новим генпрокурором

Рішення про заміну Костіна могло бути ухвалено раніше

сьогодні, 10:12
Поділіться публікацією:

Генеральний прокурор Андрій Костін йде з посади. Рішення ухвалено на фоні скандалів, пов'язаних із зловживаннями у сфері оформлення інвалідності прокурорам. Які причини відставки? Хто може зайняти вакантну посаду генпрокурора? І на що це вплине? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Які причини відставки Костіна: хто може стати новим генпрокурором

Відставка Костіна

До Костіна давно були питання

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак зазначив, що про відставку генерального прокурора Костіна говорили давно й, ймовірніше за все, ситуація із "масовою інвалідністю" прокурорів була формальним приводом та зручним моментом для завершення процедури заміни. 

"Гучне звільнення під суспільне обурення сприймається, як антикризова дія для задоволення суспільства, роздратованого нахабністю прокурорської корпорації. Це додає президентові, який негайно втрутився у вирішення проблем в прокуратурі, які засвідчили наявність одного із способів уникнення мобілізації представниками чиновницької еліти", – зазначив експерт. 

За його словами, загальновідомо, що президент Зеленський розтягує момент звільнення того чи іншого чиновника чи посадовця, не роблячи це одним махом. 

"Так і до Костіна були питання щодо його частих відряджень за межі України, зокрема в США, де живе його родина. Тому, скоріш за все, рішення про заміну Костіна було ухвалено раніше ,а зараз був підібраний момент жертовності", – зазначив Олег Постернак. 

Щодо можливого наступника Костіна, то, на думку політтехнолога, фінальне рішення будуть ухвалювати на Банковій на нараді вузької групи осіб. 

"Розуміючи стиль президента останніх кадрових змін, ставку будуть робити на ті кандидатури, які максимально лояльні президенту, не викличуть негативного шлейфу в середовищі міжнародних союзників, мають ґрунтовний юридичний бекграунд та здатні принести результат, не вдаючись до надмірної медійного активності. Ну й цю кандидатуру підтримує парламент. Тому, ймовірніше за все, у шорт-листі на майбутнього генпрокурора може бути нардеп, юрист і глава парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, нинішній глава Одеської ОВА, юрист, екс-прокурор Києва Олег Кіпер. До речі, Кіпера називали ймовірним кандидатом на генпрокурора ще в липні 2022-го після звільнення Ірини Венедіктової. Справа у тому, що Кіпер у свій час був позаштатним радником глави Офісу президента Єрмака", – підсумував Олег Постернак.

Костін самоусунувся

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко так прокоментував те, що відбувається:

"В цій ситуації все достатньо просто. Костін самоусунувся від вирішення системної проблеми, оскільки всі розуміють, що проблема з прокурорами-інвалідами не є винятковою. Все це є системною проблемою і наслідком реформування прокуратури, яке почалася ще з часів Януковича. І, відповідно, вирішити цю проблему можна дуже просто саме на рівні генерального прокурора. Нічого складного немає. Але цю проблему ніхто вирішувати не збирається. Проте, коли навіть натяк на необхідність вирішення проблеми з'явився, Костін від цього самоусунувся". 

Юрій Гаврилечко говорить, що з того часу, як у нас прокуратура забрала функцію нагляду над законністю, вона стала дещо незрозумілою структурою в системі правоохоронних органів, бо зосередилася лише на державному обвинуваченні. 

"Для державного обвинувачення прокуратура не потрібна як інститут в принципі. Коли ще з часів Януковича прокуратура позбулася основної своєї функції – нагляду над законністю, то існування прокуратури як такої втратило будь-який сенс. В цих обставинах Костін не захотів бути цапом-відбувайлом і це, як на мене, слушна позиція. І навряд чи можна йому висувати як претензію те, що він сам усунувся. Костін не мав якийсь вагомий вплив. Він не є якимось функціонером, не є членом політради монобільшості. То, що він може зробити? Підготувати пропозиції? А, хто їх буде розглядати? Більше того, а його взагалі зрозуміють ті, кому він підготував би ці пропозиції? Вони ж на різних мовах будуть спілкуватися. Навіть, якщо він вийшов би з цими пропозиціями у ЗМІ, все одно не було б ніякого ефекту. А все тому що без вирішення основної проблеми – місця, ролі і функцій прокуратури в системі правоохоронних органів і завдань далі нічого не буде", – висловився експерт. 

Читайте також на порталі "Коментарі" - Костін мав уже давно іти у відставку: які гучні скандали йому згадали.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини