Головна Новини Політика України 2024 Україна «заборонила московську церкву». У ВР вказали, які можуть з’явитися проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна «заборонила московську церкву». У ВР вказали, які можуть з’явитися проблеми

Народні депутати 265 голосами ухвалили у другому читанні законопроект про заборону московської церкви в Україні

20 серпня 2024, 12:55
Поділіться публікацією:

Верховна Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроект №8371 щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з РФ.  В народі його називають законом про заборону московської церкви.

Україна «заборонила московську церкву». У ВР вказали, які можуть з’явитися проблеми

УПЦ

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, підтримали законопроект 265 народних депутата. Голосували проти нього 17 нардепів із групи "Платформа за життя та мир", виступили проти 7 нардепів із групи "Відновлення України", один депутат утримався. У партії "Слуга народу" голосували проти 4 нардепи та 3 утрималися. Проти заборони московської церкви проголосував також один позафракційний депутат.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але, додає Железняк, окрім одного пункту — згідно нього громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

У Раді голосування вже назвали історичним.

"Історична подія — 400-річне панування московської церкви в Україні припинено. Закон прийнято. Будуватимемо власне незалежне духовне життя", — відзначив нардеп Єгор Чернєв.

Прокоментував голосування у Верховній Раді і голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Московської церкви в Україні не буде", — відзначив він у Телеграмі.

Втім нардеп Володимир Ар’єв відзначив, що тепер виконання закону буде цілком залежати від політичної волі влади.

"А от з цим будуть питання, оскільки Мінюст вже саботував виконання іншого закону про перейменування УПЦ МП в РПЦ в Україні і, фактично, врятував російських попів в погонах", — заявив політик.

За його словами, все покладається на ДЕСС — Держслужбу з етнополітики і свободи совісті. Якщо вона стане активно виконувати закон та працювати над виявленням релігійних осередків руського міра, то у підсумку це призведе до сотень судових процесів, як передбачає закон, вважає нардеп.

"Найбільшою проблемою стане відсутність юристів у ДЕСС. Юрист у штаті ДЕСС аж один, а у спонсора російських попів олігарха Новінського їх буде сотні. І якщо ДЕСС систематично не зможе надсилати представника на всі судові засідання, яких буде багато, суд ухвалюватиме рішення на користь сторони, яка зʼявилась належним чином. Тому, або Держслужбі треба або дати з бюджету кошти на юридичний супровід, або доведеться організуватись допомогти на волонтерських засадах. Якщо, звісно, ДЕСС захоче прийняти таку допомогу", — відзначив політик.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Рада майже на місяць зупиняла роботу через затягування процесу розгляду питання про заборону московської церкви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини