Головна Новини Політика України 2024 У ВР запропонували Сіярто щодня у прямому ефірі співати гімн України: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

У ВР запропонували Сіярто щодня у прямому ефірі співати гімн України: що сталося

Україна повинна висунути зустрічні вимоги Угорщині, яка пропонує нашій державі абсурдні речі, заявила нардеп Софія Федина

28 червня 2024, 11:50 comments2055
Поділіться публікацією:

Став відомий зміст 11-ти вимог Угорщини, які Україна нібито погодились виконати, аби почати переговори щодо вступу в ЄС.

У ВР запропонували Сіярто щодня у прямому ефірі співати гімн України: що сталося

Софія Федина

Як каже нардеп Софія Федина, частина з них просто маразматичні. Зокрема, за її словами, Будапешт хоче, щоб представники угорської нацменшини мали гарантоване законом представництво в українському парламенті.

"Така норма є в законодавстві Угорщини, але виконується хіба формально. Для втілення Україною подібного треба би було провести Всеукраїнський референдум та зміни в Конституції, що абсолютно неможливо в умовах воєнного стану. Тому тут Угорщина готова йти на поступки", — відзначила нардеп.

Окрім того, за її словами, голова МЗС Угорщини Петер Сіярто пропонує скасувати законодавчу вимогу для всіх обраних посадовців знати державну мову і виступати нею на засіданнях рад, до яких ті обрані.

"Україна б мала висунути зустрічну вимогу: щоб говорити українською на засіданнях угорського парламенту, якщо народний обранець українського походження", — сказала нардеп.

Також Сіярто вимагає автоматично визнати "традиційно угорськими" усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили.

"Вважаю, що ми маємо вимагати в Угорщини визнати усі території, де живе хоча б 1 українець – традиційно українськими", — заявила Федина.

Також Сіярто каже, що Україна повинна використовувати угорську національну символіку у місцевих органах влади і комунальних підприємствах. А також гімн Угорщини співати на відкритті і закритті сесій місцевих рад — це теж норма.

"Пропоную, щоб Сіярто щодня виходив в прямий ефір і співав український гімн вранці і ввечері", — заявила нардеп.

Окрім того, Угорщина вимагає відновлення за частиною шкіл статусу угорськомовних (скасований законом про освіту 2017 року). Будапешт хоче, щоб такий статус присвоювали усім школам, де хоча б в одному класі викладання ведеться угорською.

Як вважає Федина, Україна мала би тоді запропонувати, щоб всі угорські школи, де є хоча б один український клас вважалися українськими школами. Але проблема в тому, що через багатостолітню мадяризацію таких класів або взагалі нема, або є дуже мало.

"Відомо, що частина вимог є компромісними, частина — плаваючими. Але Україна тут має зіграти дуже тонку політичну гру і в будь-якому разі відстояти державний інтерес. Угорщина має зрозуміти: як було за Януковича – вже не буде", — підкреслила Федина.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в ОП заявили – Угорщина має право висувати свої вимоги, але це не означає, що Україна буде на них погоджуватися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини