Головна Новини Політика України 2024 За які суми можна "відкупитись" від корупції": у ВР прийняли новий законопроєкт
commentss НОВИНИ Всі новини

За які суми можна "відкупитись" від корупції": у ВР прийняли новий законопроєкт

Корупціонери відповідно до рівня скоєного злочину можуть "відкупитись", заплативши штраф та визнавши свою провину.

18 липня 2024, 13:27 comments1395
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Верховна Рада підтримала у першому читані законопроєкт 11340, який передбачає угоду зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Таким чином корупціонери можуть домовитись зі слідством та "відкупитись" за корупцію заплативши суму, яка передбачена за певний вид злочину.

За які суми можна "відкупитись" від корупції": у ВР прийняли новий законопроєкт

У ВР проголосували за законопроєкт про угоду зі слідством. Фото з відкритих джерел

У пояснювальній записці до законопроєкту 11340 вказано, що рішення про "відкуп" за корупцію дозволить покращити механізми норм кримінального законодавства.

"Одним із важливих механізмів прискорення досудових розслідувань, які існують у світі, є угоди про визнання винуватості. Укладення угод з чітким дотриманням законодавчих вимог є запорукою пришвидшення здійснення кримінального провадження та боротьби з корупцією", — йдеться в пояснювальній записці.

Згідно з законопроєктом, підозрюваний у випадку визнання своєї винуватості може укласти угоду та сплатити штраф відповідно до рівня злочину:

  • - у разі вчинення кримінального проступку — від 204 тис. гривень до 2,04 млн гривень;
  • - у разі скоєння не тяжкого злочину - від 2,057 млн гривень до 20,4 млн гривень;
  • - у разі скоєння тяжкого злочину — від 20,417 млн гривень до 102 млн гривень;
  • - у разі скоєння особливо тяжкого злочину — від 102 млн гривень до 204 млн гривень.

Депутати проголосували за законопроєкт "щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості" попри те, що антикорупційна експертиза вказала на невідповідності в деяких нормах законопроєкту.

"Створюються умови за яких підозрювані чи обвинувачені у корупційних кримінальних правопорушеннях, у тому числі організатори таких злочинів, можуть відкупитися від суворого покарання, не викриваючи жодних співучасників та не надаючи інформацію про інші відомі їм злочини. Такий підхід не сприятиме належному притягненні винних осіб до відповідальності", — сказано у висновках антикорупційної експертизи.

Ініціаторами законопроєкту стали прем'єр-міністр Денис Шмигаль, а Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності на чолі з Сергієм Іонушасу підтримав проєкт закону.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що голова "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін розкритикував законопроєкт, який дозволяє "відкупитися" від в’язниці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини