Головна Новини Політика України 2024 Про що говорять нові кадрові рішення Зеленського: кому і чим не вгодив Данілов
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові кадрові рішення Зеленського: кому і чим не вгодив Данілов

Продовжується системна робота ОП та військово-політичного керівництва країни над зміною людей у ключових інстанціях

26 березня 2024, 18:44 comments3359
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський звільнив 26 березня Олексія Данілова з посади секретаря РНБО. На це місце призначено тепер уже екс-главу Зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка. Про що говорять ці кадрові рішення, на що чекати далі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Про що говорять нові кадрові рішення Зеленського: кому і чим не вгодив Данілов

Олексій Данілов. Фото: Офіс президента

Ще більше збільшиться вплив глави Офісу президента

На думку економічного та політичного експерта Бориса Кушнірука, відставка Олексія Данілова відображає те, що ще більше зростає вплив глави Офісу президента (ОП) Андрія Єрмака.

"Не секрет, що вони з Даніловим конфліктували – навіть у публічній площині. І те, що Єрмак "з'їв" Данілова для мене, очевидно. Інша річ, що сфера секретаря РНБО залежить від особистості. На цій посаді були люди, яких ніхто не пам'ятає. А були такі брили як Горбулін. Отже, питання рівня інтелекту, професіоналізму – істотні для ступеня впливу секретаря РНБО на ті чи інші процеси", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, слід розуміти, що ця посада абсолютно підпорядковується президенту. І саме від глави держави залежить – кого призначає та чого хоче від людини на посаді секретаря РНБО.

"Але навряд чи ця посада матиме серйозний вплив, враховуючи, що Єрмак намагається все підім'яти під себе", – прогнозує Борис Кушнірук.

Президент намагається оновити військово-політичне керівництво зі своєї вертикалі

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун вважає, що зміна секретаря РНБО вказує на продовження системної роботи ОП та військово-політичного керівництва країни над зміною людей у ключових інстанціях.

"В умовах воєнного стану навантаження на лідерський склад величезне. Є моменти, в яких сходяться люди, є розбіжність думок. Не виключено, що самі українці, які перебувають на високих посадах, бажають інколи відійти від активної діяльності, бо просто втомились. Так чи інакше – бачимо продовження тенденції. Спочатку була зміна головкому та його команди, тепер – змінюють секретаря РНБО", – зазначає експерт.

Він припускає, що на цьому справа не закінчиться, кадрові перестановки продовжаться.

"Є відчуття, що президент намагається оновити військово-політичне керівництво по своїй вертикалі. Дати нову кров, нові ідеї, щоб війна перейшла на якісно інший рівень, щоб ми могли вийти з глухого кута позиційної війни, в якому опинилися. Щоб знайшли змогу ефективнішого протистояння РФ, відвоювання своїх територій. Тож не варто шукати якогось негатива, говорити про якусь помсту комусь від когось. Це просто прояв демократії, що добре", – запевняє Максим Джигун.

Не виключено, продовжує він, що Данілова буде відправлено послом до якоїсь із країн.

"Ми бачимо приклади Залужного (може стати послом у Великій Британії), Гусєва (екс-глава Укроборонпрому, який став послом України в Казахстані). Ймовірно, побачимо й інші… В умовах воєнного часу мати послами тих, хто займався нацобороною – добрий хід, нам треба працювати над посиленням військової підтримки з боку наших ключових союзників. Хоча це, безумовно, дуже непроста та відповідальна робота", – наголошує політолог.

Данілова "пішли"

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко розмірковує так:

"Знову йде рокування в команді Зеленського. Думаю, Данілова "пішли", бо під нього активно "копав" голова Офісу президента Єрмак. Особливо після того, як минулого року Данілов необережно зазначив, що від імені України на міжнародній арені можуть виступати лише чотири особи: президент (Зеленський), прем'єр (Шмигаль), голова Верховної Ради (Стефанчук) та керівник МЗС (Кулеба). Єрмак у переліку не фігурував. Що логічно. Але, на його думку, це був "заліт" Данілова. І він не пробачив. Можливо, між ними була конфронтація. Навряд чи Данілов, який має достатній політичний досвід, "забув" про головного "кардинала" країни. Ось йому і "прилетіло". Не можна виключати, що була необхідність перестановок у Зовнішній розвідці, тому Литвиненко пішов звідти на посаду Данілова. А той, швидше за все, поїде кудись послом – любить таке "зелена" влада".

За словами експерта, з огляду на те, що Литвиненко на минулій посаді був досить непублічною персоною (що нормально, враховуючи посаду голови Зовнішньої розвідки), навряд чи він буде особливо публічний і як голова РНБО. Що цілком влаштує Єрмака.

"Данілов періодично приголомшував нас своїми заявами. Деякі були відверто правильними – жорстко антиросійськими, антиімперськими. Дехто змушував сумніватися в адекватності секретаря РНБО. Досить згадати недавній випад у бік Китаю чи "наїзди" на екс-главкому ЗСУ Валерія Залужного", – зазначає Віктор Бобиренко.

Він вважає, що конкуренція Єрмака та Данілова була ще й у тому, що обидва – секретарі. Перший – Офісу президента, другий – РНБО.

"Але перший, м'яко кажучи, перетягнув на себе функціонал і Ради, і Кабміну, і ще багато чого. Не просто обдзвон і комунікація, а фактичне управління процесами. І те, що Данілов не оцінив цього, могло образити Єрмака. У результаті один секретар видавив іншого, – припускає аналітик. — Можливо, здатний різко і зухвало заявляти якісь речі Данілов стане українським а-ля Медведєвим, почавши, подібно до екс-президента РФ, вистрілювати в тій чи іншій соцмережі такими заявами, які офіційна влада дозволити собі не може. Ну, а новий секретар РНБО стане непублічним, зручним для ОП".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Раду лихоманить: який толк від нардепів під час війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

27 березня 2024, 08:10

Та прям так и "звильныв", ты смотри цаца какая. Очередное шоу зеленского выблядка. Таким способом законным он всех своих друзей и товарищей начал переправлять за границу. Крысы с тонущего корабля начинают бежать первыми. С этой выблядской, воровской властью пэрэмогы не будет НИКОГДА, Берлинская сказала правду в интервью, напрасная трата жизней и только эти зеленые выблядки богаче становятся, разворовывая всю помощь.


Новини