Головна Новини Політика України 2024 Легітимність Зеленського та фактор Єрмака: до чого можуть бути питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Легітимність Зеленського та фактор Єрмака: до чого можуть бути питання

Більшість українців вважають, що Володимир Зеленський має виконувати обов'язки президента на час дії воєнного стану

19 травня 2024, 14:25 comments2737
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що внутрішньополітичні процеси в Україні фактично "заморожені" через війну, останнім часом тут намітилися певні сплески. Особливо із наближенням 20 травня, коли закінчуються президентські повноваження Володимира Зеленського. Відомо, що їх буде продовжено через неможливість проведення президентських виборів. І це ухвалили всередині України, а також наші партнери, включаючи США. Відомо і те, що РФ посилила дискредитацію Зеленського, давлячи на його нібито нелегітимність після 20 травня. Навіть російський диктатор Володимир Путін, до легітимності якого є великі питання, особисто взяв участь у ІПСО, спрямованій проти Зеленського. Тим часом у The Washington Post вийшла критична стаття про главу Офісу президента – Андрія Єрмака та його надмірний вплив. Про що говорять ці процеси (ІПСО, заяви, статті) – і до чого вони можуть привести? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Легітимність Зеленського та фактор Єрмака: до чого можуть бути питання

Володимир Зеленський та Андрій Єрмак. Фото: сайт Офісу президента України

Російські ІПСО точно не вплинуть на внутрішню ситуацію в Україні

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що 20 травня та після 20 травня не відбудеться жодних сенсацій.

"Володимир Зеленський продовжить виконання обов’язків президента України, – пояснює він. – І не лише через дію воєнного стану, правовий режим якого забороняє проведення будь-яких виборів під час війни. Справа в тому, що Конституція України не передбачає автоматичного припинення повноважень президента у той момент, коли виповнюється рівно п'ять років від дня його інавгурації. Відповідно до Конституції, повноваження глави держави передаються новообраному президенту. А це відбувається не день у день – рівно через п'ять років. Перший термін президентських повноважень Леоніда Кучми тривав приблизно п'ять із половиною років. Другий термін – п'ять років та приблизно два місяці. Президентські повноваження Віктора Ющенка також на кілька тижнів перевищили п'ять років".

За словами Володимира Фесенка, наша Конституція також чітко проговорює ситуації, коли повноваження президента тимчасово (до обрання нового глави держави на дострокових виборах) передаються голові Верховної Ради України. Це відбувається у разі смерті президента, імпічменту чинного глави держави чи його добровільної відставки. Інші варіанти не передбачено.

"В умовах війни та воєнного стану ця ситуація також регулюється законом про воєнний стан. Не менш важливим є й те, що абсолютна більшість українців виступають проти проведення будь-яких виборів під час війни. За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), 69% українців вважають, що Володимир Зеленський має виконувати обов'язки президента на час дії воєнного стану", – зазначає політолог.

Тому, продовжує він, російські ІПСО точно не вплинуть на внутрішню ситуацію в Україні. Хоча спецслужби країни-агресора, звісно, намагатимуться просувати цю тему з метою дестабілізації системи влади в Україні.

"І тим більше не вплинуть заяви Путіна на цю тему, оскільки відомо, як в Україні ставляться до російського диктатора. Більше того, саме той факт, що Росія просуватиме тему нелегітимності Зеленського, нейтралізує її вплив в Україні, тому що навіть абсолютна більшість противників Зеленського утримується від заяв на цю тему, щоб їх не звинуватили у допомозі російським дестабілізаційним діям. Наші міжнародні партнери не мають жодних питань до легітимності президента Зеленського. Тому і після 20 травня він без проблем виконуватиме свої обов’язки глави держави – і всередині країни, і за її межами (у своїй зовнішньополітичній активності)", – прогнозує Володимир Фесенко.

Щодо статті в The Washington Post про Єрмака, то це не перша така в західних ЗМІ і, мабуть, не остання, вважає експерт.

"Я знаю цілу низку таких статей лише за останні півроку. Різні західні журналісти неодноразово зверталися до мене за коментарями на цю тему. Критична тональність цієї статті WP обумовлена позицією автора та відображає як мінімум дві обставини: 1) критику на адресу Єрмака всередині України (особливо в опозиційних колах); 2) протиріччя всередині команди Байдена щодо українського керівництва. Справа в тому, що The Washington Post близька до Демократичної партії і дуже часто відображає процеси, що відбуваються в ній. І ця стаття з високою ймовірністю відображає невдоволення Держдепартаменту США та частини команди Байдена тим фактом, що Офіс президента України та його голова Андрій Єрмак встановили прямі особисті контакти з Білим домом – через Джейка Саллівана, помічника президента Байдена з питань національної безпеки. Вплив Держдепартаменту США на українському напрямі суттєво ослаб, чим керівництво Держдепу, природно, незадоволене. Для того, щоб виправити цю ситуацію також наноситься удар по Єрмаку", – пояснює політолог.

Але ця стаття, на його думку, навряд чи призведе до якихось наслідків.

"Єрмака призначав Зеленський, а не Держдепартамент. І Зеленський навряд чи зніматиме Єрмака через критичну статтю у WP, яку в ОП вважають необ'єктивною. З іншого боку, вплив Держдепу на президента Байдена зараз не такий великий. Та й Держсекретар Блінкен під час візиту до Києва здійснив низку невдалих дій, що трохи підмочило його репутацію", – резюмує Володимир Фесенко.

Частина американців та європейців може піддатися впливу російських ІПСО

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що у нас виникла унікальна ситуація.

"Україна через війну посідає найважливіше місце у планах Заходу – на роки вперед. І природно, що всі процеси, пов'язані з нами, усередині нас, активно відстежуються тими самими США та Європою. І всі політики, які намагаються, скажімо так, внести сумніви щодо необхідності підтримки України, так чи інакше говорять про недемократичність нашого режиму, про корупцію тощо. І ті самі розмови про те, що після 20 травня повноваження Зеленського у статусі президента начебто закінчуються – це не юридична тема, а суто політична. Хоча дивно, чому Конституційний суд України не скаже свого слова, знявши всі запитання. Чи то бояться, що КСУ щось не те скаже, чи ще в чомусь справа", – розмірковує політтехнолог.

На його думку, у статті The Washington Post, присвяченій Єрмаку та його величезному впливу на внутрішньоукраїнські процеси, немає нічого нового.

"Я ще чотири роки тому назвав Єрмака віце-президентом. А у статті WP просто назвали речі своїми іменами. Навряд чи випадково – саме зараз. Аджеякщо в декого виникають питання щодо легітимності президента, то це так чи інакше проектується на його оточення. При цьому Єрмака не обрано на свою посаду, а призначено. І він, по суті, будучи секретарем, ні за що відповідальності не несе. А впливає багато на що. І не можна виключати, що саме він у найближчому майбутньому правитиме. Що, м'яко кажучи, не відповідає демократичним практикам", – наголошує Олексій Голобуцький.

Демократичні процедури, пояснює він, хороші тим, що вони роблять і людей, і країну, яку ці люди представляють більш-менш прогнозованими. А, коли така ситуація, як у нас, прогнозувати щось вкрай складно. І Захід, який багато вклав в Україну і планує вкладатися далі, хоче розуміти перспективу хоча б на наступні п'ять років, як мінімум, вважає експерт.

"Водночас слід розуміти, що частина американців та європейців може піддатися на російські ІПСО, – каже Олексій Голобуцький. – Деякі мої знайомі, які зараз за кордоном, чомусь думають, що у нас тут ледь не передреволюційна ситуація. Ледь не нові Майдан, повстання проти Зеленського та Єрмака. Хоч такого й близько нема. Але вони читають певні пабліки, певні сайти (ту ж Страна.ua) – і бачать спотворену реальність".

Конституційний суд має поставити крапку щодо легітимності Зеленського

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко міркує так:

"Щодо легітимності Зеленського – це до Конституційного суду України (КСУ). Саме його судді мають надати свій висновок. Бо без нього ситуація завжди виглядатиме двоїстою".

На думку експерта, дивно, що нардепи не закидали КСУ запитами із цього приводу.

"Легітимність самого парламенту (повноваження якого минули ще минулої осені) не викликає жодних сумнівів, — зазначає Юрій Гаврилечко. – Там ситуація давно врегульована Конституцією та Законами України (чинний склад ВР продовжує виконувати обов'язки, доки не прийме новий склад). А Україна, нагадаю, це парламентсько-президентська Республіка".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи ми дійсно входимо в процес мирного кейсу: що вирішиться найближчі місяці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ВАНЯ

20 травня 2024, 14:38

ХОХЛЫ

Правдоруб

19 травня 2024, 13:35

зеленського, єрмака до стенки і тра-та-та. Цих фашистів разом з путіним треба зносити!!! Амінь зеленському, єрмаку, путіну і всій партії слуга народа!


Новини