Головна Новини Політика України 2024 Єрмак узурпує владу: чому на Заході знову б'ють на сполох
commentss НОВИНИ Всі новини

Єрмак узурпує владу: чому на Заході знову б'ють на сполох

На момент обрання Володимира Зеленського президентом, Андрій Єрмак не був таким помітним членом його команди

10 червня 2024, 15:48 comments2913
Поділіться публікацією:

Західні ЗМІ продовжують згадувати в своїх матеріалах голову Офісу президента Андрія Єрмака. Так у статті The Times йдеться, що оточення президента України Володимира Зеленського "приголомшене жадобою влади" голови ОП. Зазначається, що залежність глави держави від Єрмака також може вказувати на тертя української влади із західними партнерами. Зокрема автори статті згадують, про звільнення Кубракова та Залужного, роль Олега Татарова, корупцію, як джерело суперечок між Києвом і Білим домом. Про що говорить ця та інші статті у західних ЗМІ? Чи дійсно роль Андрія Єрмака настільки впливова? Чи не може бути так, що ключові рішення в країні ухвалює саме Єрмак, а не Зеленський? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Єрмак узурпує владу: чому на Заході знову б'ють на сполох

Андрій Єрмак. Фото: сайт Офісу президента України

Захід не розуміє, чому в Україні не парламентсько-президентська, а офісно-президентська республіка

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда так прокоментував ситуацію:

"Треба розпочати з цитати Володимира Зеленського, який свого часу, відповідаючи на критичні випади на адресу Андрія Єрмака наголосив, що "я з ним прийшов, я з ним і піду". 

За словами Євгена Магди, на момент обрання Володимира Зеленського президентом Андрій Єрмак не був таким помітним членом його команди. Вже в 2020 році ситуація виправилася. Єрмак став дійсно достатньо потужним керівником Офісу президента.

При цьому співрозмовник порталу "Коментарі" звернув увагу на те, що люди, які говорять про наявність якихось конституційних повноважень у голови ОП насправді самі себе обманюють, тому що Офіс президента ніде не фігурує в Конституції України.

"Мені напевне невідомо, як відбувається процес ухвалення рішень, але те, що Андрій Єрмак перебуває поряд з Володимиром Зеленським і він в одному з інтерв'ю називав себе менеджером президента, виглядає дуже так цікаво Це прозвучало. Це факт. І такі факти ми маємо сприймати як такі, що на сьогоднішній момент існують. Чому західна преса так активно виступає проти Андрія Єрмака, критикує його в різний спосіб? Я думаю причини полягають в тому, що ситуація в Україні, з точки зору Заходу, є не зовсім зрозумілою", – зазначив Євген Магда. 

Він додає, з одного боку, на Заході спокійно поставились до того, що не можна провести зараз президентські та парламентські вибори, бо робити це в умовах війни дійсно неможливо. А, з іншого боку, той формат влади, який існує, коли в Україні не парламентсько-президентська, а офісно-президентська республіка задовольняє далеко не всіх.

"Наші партнери, які значною мірою нас фінансують, в такий спосіб привертають увагу українського політичного керівництва. Щоправда я маю сумніви в тому, що Володимир Зеленський на це відреагує. Оскільки він  наголосив на тому, що Єрмак йому потрібен і він хоче бути в якості політика з ним поруч. Тому подібні публікації будуть з'являтися й надалі, але це не означає, що на Банковій швидко відбудуться кадрові зміни", – резюмував експерт.

Тим, що пишуть на Заході, просто констатують деякі речі

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков звернув увагу, що про Андрія Єрмака пишуть давно та систематично. Але раніше так само писали про Богдана, тим самим підштовхуючи до думки, що Володимир Зеленський не такий, як здавалося на перший погляд. Мовляв він людина, по-перше, далека від системи державної влади, а по-друге, як виявилося, каже експерт, людина далека від системної апаратної роботи.

"Він звик до того, що в рамках творчого "95 кварталу" він висловив якусь думку, секретарка її записала. І далі сценаристи та інші люди її підхоплюють, доопрацьовують. А він наступного дня приходить на знімальний майданчик, де його задумлива ідея просто так, висловлена в космос, реалізована. Тепер на державній службі Зеленський виявився залежним від людей, які, як у нас в системі говорять, заносять хвости. Має бути людина, яка реалізовує деякі рішення. Коли те, про що поговорили на нараді, треба сформулювати у вигляді доручень та контролювати їхнє виконання. Він залежить від тієї людини, яка реалізовує рішення, незалежно від того, яке прізвище у цієї людини – Богдан чи Єрмак. Він такий тип керівника, і наш народ його обрав", – зазначив Олександр Кочетков.

За його словами, про те, що існує така проблема з управлінням в Україні, писалося від самого початку. Такі претензії висувалися як до Богдана, так і тепер до Єрмака.

"Тим, що пишуть на Заході, просто констатують якісь речі, які є і які впливають на взаємини з нашими партнерами", — зазначив експерт.

Щодо впливовості Єрмака, то Олександр Кочетков каже, що знайомий практично з усіма главами адміністрації президента різних часів. Усі вони впливають з погляду прийняття та реалізації готових рішень. Вони можуть щось радити, бо постійно знаходяться поруч із главою держави. Їхня впливовість велика, але насправді всі ці люди перебувають на "кінчику президентського пера".

"Президент може прибрати їх з будь-якої причини. Адже посада голови адміністрації чи офісу не є прописаною у Конституції. Вони з погляду інституційної машини – ніхто. Тому говорити про те, що на президента хтось сильно впливає – не так. На сьогодні вся влада перебуває у його руках. Знаючи тип Зеленського, можна сказати, що він дуже уважно ставиться до тих чи інших рішень. Уявити ситуацію, що той самий Єрмак прийняв рішення, яке не влаштовувало б особисто Зеленського, неможливо. Перше рішення Єрмака, яке не влаштовуватиме Зеленського, закінчиться тим, що Єрмака не буде одразу. Тобто всі рішення, які пов'язують з Єрмаком, це рішення, схвалені та узгоджені з Володимиром Зеленським. У нас керує країною президент, а не голова його офісу", – підсумував Олександр Кочетков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що з рейтингом Зеленського: про що говорять свіжі цифри КМІС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

11 червня 2024, 07:24

Эх, еслибы еврейский зеленый выблядок свалил из страны в феврале 2022, сколько бы жизней было сохранено, сколько бы было неразрушенных городов и сел, и ну 1000% народ сейчас жил бы не хуже, кроме зеленых выблядков, они бы столько не наворовали, как за время войны.

Ігор

10 червня 2024, 15:16

Обдурені і узурповані терпіли! На президентську посаду приходять все більш гірші але терпілам саме це і потрібно. Був зек-господарник який вів у Європу. Був хитрий лис. Був двостілцевий творець олігархії. Був нацпам'ятний бовдур з бджілками. Був однотуровий Барига який обіцяв АТО за лічені хвилини та привіз томос для секти. Є Фюрер з формулою капітуляції та Мрією повною масок. Кожного разу коли якийсь корумпований божевільний кидає в натовп терпіл якесь гасло терпіли стрибають від радості і покори.


Новини