Головна Новини Політика України 2024 Що із рейтингом Зеленського: про що говорять свіжі цифри КМІС
commentss НОВИНИ Всі новини

Що із рейтингом Зеленського: про що говорять свіжі цифри КМІС

Невизначеність продовжує чинити суттєвий тиск на українців

8 червня 2024, 12:10 comments5053
Поділіться публікацією:

Рівень довіри до президента України Володимира Зеленського поступово знижується з травня 2022 року, але станом на травень 2024 року більшість опитаних довіряють главі держави. При цьому 49% українців вважають, що за каденцію Зеленського ситуація в економіці погіршилась. 50% українців вважають, що президент України Володимир Зеленський не виконав більшість із обіцяного за п'ятиріччя свого президентства. Про що говорять нові результати КМІС? Які фактори впливають на те, що рівень довіри до влади поступово знижується? Чи це може бути сигналом, що українці втомилися жити, що називається, без вибору? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що із рейтингом Зеленського: про що говорять свіжі цифри КМІС

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента України

У людей до влади величезні претензії

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков одразу звернув увагу, що соціологічні дослідження під час війни не завжди є об'єктивними з низки причин. По-перше, у нас народ не завжди любить говорити правду. А, по-друге, наш народ є досить імпульсивним і тому підтримка того чи іншого кандидата визначається лише під час походу на виборчі дільниці.

Олександр Кочетков підкреслив, що війна впливає на соціологію, але як саме вона впливає – таких досліджень немає. Проте, зазначає аналітик, можна припустити.

"По-перше, оскільки Володимир Зеленський репрезентує Україну, зустрічається зі світовими лідерами, виступає на різних міжнародних майданчиках найвищого рівня. Відповідно, для той, хто не входить глибоко в процес і хто був би незадоволеним ним наприкінці п'ятирічного терміну, ставиться до нього значно краще, ніж міг би ставитися до нього в той період, коли не було б війни і він не представляв би Україну на найвищому рівні. І на прохання Зеленського нам не надавали б певної допомоги, зокрема, озброєння", – зазначив Олександр Кочетков.

Експерт називає це серйозним чинником, який впливає на електоральні уподобання українців.

При цьому аналітик не погоджується з тим, що українці втомилися без виборів. Швидше наших співвітчизників пригнічує невизначеність та очевидна неефективність влади насамперед через відсутність ефективності в роботі з відродження ВПК. Ми, як і раніше, практично на 100% залежні від постачання зброї із Заходу. Ось тут до влади величезні претензії.

"Не менш серйозні претензії до влади через корупцію під час війни. Також божевільні претензії щодо мобілізації  та за багатьма іншими моментами. Народ розуміє, що несправедливість у багатьох питаннях лише посилилася. Народ хоче змінити цю ситуацію. Якби, умовно кажучи, Байден вийшов і сказав, що українці можуть проводити вибори і це ніяк не вплине на постачання озброєнь та фінансової допомоги, то охочих проводити вибори та незадоволених владою у нас було б значно більше. При цьому важливо розуміти, що хоч влада в Україні і асоціюється лише з однією людиною Володимиром Зеленським, він за Конституцією не є єдиною людиною від якої все залежить в країні. Але під час війни всі успіхи та всі невдачі персоніфікуються в особі президента Зеленського. Тому все те, що люди думають про владу, переноситься на Володимира Зеленського. Тому, якби не було війни, показники Зеленського, його рейтинг був би ще сумнішим", – контактував політолог.

Цифри літа для Зеленського можуть бути ще гіршими

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький теж згоден з тим, що оцінювати соціологію під час війни дуже важко. Тому що населення знаходиться під серйозним тиском, в першу чергу психологічним.

"Насправді цифри для президента можуть бути ще гіршими. Якщо брати ті цифри, які є, то можна сказати, що все йде досить прогнозовано. Володимир Зеленський повністю асоціюється зі всією владою. Якщо раніше Офісу президента вдавалось розкидувати відповідальність на Кабмін, парламент, то зараз це не проходить. Навіть ті українці, які дуже далекі від політики, розуміють, що в країні все вирішують буквально декілька людей – це Зеленський Єрмак, можливо ще хтось", – зазначив Олексій Голобуцький.

Політолог звертає увагу, що не проходять безслідно ті новини які з'являються практично щодня про те, що когось ловлять на корупції, про зростання тарифів, обтяжує незрозуміла ситуація з фронтом, з мобілізацією.

"Як би не дистанціювався Зеленський від питання мобілізації, люди все одно розуміють що це парафія і відповідальність Зеленського. Не критикуючи саму  мобілізацію, можна сказати, що вона, все ж таки, була провалена саме виходячи з популістських мотивів. Два роки влада не хотіла говорити неприємні речі. Ми чули розмови про перемогу і тому подібне, а насправді президент повинен був щотижня записувати відео щодо важливості мобілізації. Причому не тільки стимулювати населення таким чином, а ще й розробляти підходи. Щоб все те, що впало на голови українцям протягом останнього місяця повільно раніше впроваджувалися протягом більш тривалого часу. Щоб це не було настільки болісно і травматично для великої кількості українців. Але все це відбулось в один момент. Тому у цифри літа будуть ще гіршими для Зеленського", – зазначив експерт.  

Олексій Голобуцький вважає, що не підніме рейтинг президента саміт Миру. Також не варто розраховувати на отримання запрошення на вступ в НАТО найближчим часом. Тобто нічого кардинального на найближчі місяці не намічається, щоб могло позитивно вплинути на рейтинг президента.

"Є декілька варіантів в такій ситуації – це провести сенсаційні кадрові чистки, а не ті косметичні, які викликають сміх і, можливо, створити уряд національної єдності. Проблема не в тому, що у Зеленського знижується відсоток підтримки, а проблема в тому, що ми воююча країна. І той рейтинг, який є наразі не критичним, а, якщо він впаде нижче 30%, тоді він дійсно стане катастрофічним", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише Байден: ще один світовий лідер, який підтримує Україну, не приїде на саміт миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

11 червня 2024, 07:26

Эх, еслибы этот еврейский зеленый выблядок свалил из страны в феврале 2022, сколько бы жизней было сохранено, сколько бы было неразрушенных городов и сел, и ну 1000% народ сейчас жил бы не хуже, кроме зеленых выблядков, они бы столько не наворовали, как за время войны.

ufo

8 червня 2024, 12:42

Эту гниду хрипатую уже никакой рейтинг не спасет. Он со своим окружением такого натворил, что их в лучшем случае народ просто повесит на столбах при первой возможности. Главное, чтобы убежать не успел.


Новини