Головна Новини Політика України 2024 Журналісти дізналися скільки нардепів і чому не підтримують заборону УПЦ
commentss НОВИНИ Всі новини

Журналісти дізналися скільки нардепів і чому не підтримують заборону УПЦ

Понад 140 нардепів не підтримують заборону УПЦ, повідомляють «Подробиці»

11 липня 2024, 18:55
Поділіться публікацією:

Як пишуть "Подробиці" продовжуються активні дискусії щодо законопроекту №8371 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій", який неофіційно називають "законопроектом про заборону УПЦ".

Журналісти дізналися скільки нардепів і чому не підтримують заборону УПЦ

УПЦ

Видання відзначає, що частина експертного середовища вже висловила свої побоювання що прийняття цього законопроекту може поставити крапку на шляху вступу України до ЄС, адже на Заході такий законопроект може бути розцінений як тиск на свободу віросповідання та утиски конкретної конфесії.

"Неоднозначна ситуація й у Верховній Раді. Понад 140 нардепів не поставили свої підписи під документом щодо фактичної заборони УПЦ. Однозначно голосувати "за" цей законопроект налаштовані дві фракції Верховної Ради — "Євросолідарність" та "Голос". Інші перебувають у дискусіях та ваганнях, що є цілком закономірним, враховуючи неоднозначність, та, без перебільшень, маніпулятивність цього законопроекту", — пишуть "Подробиці".

У матеріалі йдеться про те, що виходом з цієї ситуації може бути практика цивілізованих європейських країн. Зокрема, як вказують журналісти, можна направити цей законопроект на експертизу до Венеційської комісії, яка вповноважена надавати висновки про відповідність проектів законодавчих актів європейським стандартам та цінностям.

Журналісти відзначають, що офіційна назва Венеційської комісії — Європейська комісія за демократію через право. Це, на їх думку, дуже влучна назва, адже шлях до демократії має відбуватись лише через дотримання закону, а не через вуличну люстрацію чи примхи окремих політиків.

"Відтак, найкращим варіантом, який би розставив всі крапки над "і", є направлення законопроекту №8371 до Венеційської комісії та отримання від неї вердикту. Такий крок буде свідчити відданості України європейським стандартам, слідуванню демократії й поваги свободи віросповідань", — пишуть "Подробиці".

В іншому випадку, вказано у матеріалі", Україна ризикує опинитись у чергових чварах та непотрібних дискусіях, які вигідні лише ворогам України і аж ніяк не сприяють консолідації суспільства та європейській інтеграції нашої держави.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, хто виступає проти заборони УПЦ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини