Головна Новини Політика України 2024 Завершилась ера «рішал». Президент підписав закон «Про доброчесне лобіювання»
commentss НОВИНИ Всі новини

Завершилась ера «рішал». Президент підписав закон «Про доброчесне лобіювання»

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про доброчесне лобіювання», прийняття якого було серед рекомендацій Європейської комісії щодо початку переговорів щодо членства в ЄС. Сам закон запрацює до кінця 2024 року

16 березня 2024, 16:27 comments1096
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський 12 березня підписав закон "Про доброчесне лобіювання" (№ 10337), який було прийнято Верховною Радою та оприлюднено на офіційному веб-сайті парламенту.

Завершилась ера «рішал». Президент підписав закон «Про доброчесне лобіювання»

Лобізм в Україні

Народний депутат від парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у своєму Телеграм-каналі, що закон зможе набути чинності лише через два місяці після створення Реєстру прозорості від Національного агентства з питань запобігання корупції, але не пізніше, ніж 01 січня 2025 року.

"Сьогодні Президент Володимир Зеленський підписав закон про доброчесне лобіювання. Закінчилася сувора ера решал. Почались світлі будні доброчесних лобістів",
- відзначив у Фейсбуці адвокат Валерій Кострюков.

Нагадаємо, закон, прийнятий 23 лютого 2024 року, спрямований на впровадження рекомендацій Європейської комісії та є частиною антиолігархічного плану дій уряду.

Документ визначає термінологію у сфері лобіювання, права та обов'язки суб'єктів лобіювання, методи впливу, а також правила етичної поведінки суб'єктів лобіювання. Передбачено створення Реєстру прозорості, держателем та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції.

Лобіювання визначається як діяльність, спрямована на вплив на об’єкт лобіювання у комерційних інтересах бенефіціара або у власних комерційних інтересах особи. Документ також встановлює принципи лобіювання, правовий статус суб’єкта лобіювання, вимоги до договору лобіювання та питання щодо створення Реєстру прозорості як інформаційно-комунікаційної системи.

При цьому, як відзначив у рамках проведення круглого столу з державними органами щодо Закону "Про доброчесне лобіювання" голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, лобізм стосується виключно нормативно-правових актів, але насправді це має більш широке значення.

"Не тільки законом про лобізм ми вносили відповідні зміни. У нас лежить законопроєкт про публічні консультації. Був прийнятий і підписаний закон про правотворчу діяльність (він чинний, але, крім окремих положень, вводиться в дію через рік після воєнного стану). Якщо усе це в комплексі дивитись, то це має сприяти тому, щоб вплив на прийняття рішень в державі був максимально прозорий",
— відзначив нардеп.

За його словами, і громадянам, громадському сектору, всім і, у тому числі західним партнерам, має бути зрозуміло, хто і яким чином впливає на прийняття рішень в державі.

При цьому Маслов додав, що насправді мова йде не про корупційні моменти.

"Корупція – це трошки про інше, це про кримінальне провадження, кримінальні злочини. Але є деякі пограничні речі: там, де немає безпосередньо корупції, але є вплив. Оцей вплив має бути відомий, зрозумілий: хто і яким чином це робить, впливає на прийняття тих чи інших рішень і хто власне є бенефіціаром",
— підкреслив нардеп.

Закон про лобіювання, так само, як і законопроєкт про адмінвідповідальність лобістів, визначили як євроінтеграційні.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, чому введення цивілізованого лобіювання є важливим для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини