Головна Новини Політика України 2024 Як визнаний НАЗК міжнародним спонсором війни в Україні Philip Morris просуває свої інтереси в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Як визнаний НАЗК міжнародним спонсором війни в Україні Philip Morris просуває свої інтереси в Україні

Американська сигаретна компанія Philip Morris продовжує розвивати свій бізнес у Росії, паралельно реалізуючи всі свої «хотєлки» в Україні

22 липня 2024, 13:02
Поділіться публікацією:

Philip Morris International (PMI)  — американська глобальна сигаретна і тютюнова компанія, яка продає свою продукцію у понад 180 країнах світу (найвідоміші марки: Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, HEETS — тютюнові стіки для електронної системи нагрівання тютюну IQOS) в Україні визнана спонсором війни за те, що продовжує працювати у Росії, сплачуючи там величезні податки.

Як визнаний НАЗК міжнародним спонсором війни в Україні Philip Morris просуває свої інтереси в Україні

Philip Morris підтримує війну в Україні. Фото з відкритих джерел

В РФ Philip Morris International представлена двома афілійованими компаніями: фабриками АТ "Филип Моррис Ижора" в Ленінградській області та філією АТ "Филип Моррис Ижора" "Филип Моррис Ижора Кубань" у Краснодарі, а також організацією ТОВ "Филип Моррис Сейлз енд Маркетинг" з філіями приблизно в 100 містах країни. Частка ринку торгових марок "Філіп Морріс Інтернешнл" в Росії склала 30,1% у 2019 році. Компанія є одним з найбільших платників податків до російського бюджету, за рахунок якого потім утримується й російська армія, йдеться на сайті Нацагенства з питань запобігання корупції (НАЗК).

У серпні минулого року НАЗК внесло Philip Morris International до переліку міжнародних спонсорів війни.

Водночас Philip Morris продовжують працювати в Україні, ще й отримуючи чималі преференції. Зокрема – майбутнє фактично зменшення акцизів на 20% на "айкоси".  У червні цього року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект, який передбачає значне підвищення цін на сигарети, що призведе до суттєвого зростання вартості вже у 2024 році, а до 2028 року пачка може подорожчати вдвічі. Водночас про ТВЕНИ (тютюнові вироби для електричного нагрівання), в тому числі "айкоси", парламентарі дивовижним чином "забули" — для них фактично вводиться знижка у 20%, адже вони, на відміну від цигарок, не мають подорожчати! І це у той час, коли український уряд відчайдушно шукає кошти і піднімає податки, аби фінансувати, зокрема, армію.

В інтернеті можна знайти інформацію, що одним із лобістів компанії – міжнародного спонсора війни є народний депутат України IX скликання Мар’ян Заблоцький, який вже третій рік поспіль стає призером антипремії "Золота Коса" (нею щорічно відзначають політиків, які відстоювали інтереси тютюнових корпорацій та блокували ініціативи захисту громадського здоров’я). Громадські активісти пишуть, що пан Мар’ян протягує через ВРУ і КМУ усі її "хотєлки" та податкові преференції.

Зокрема відхилення поправки № 174 до законопроекту № 9206, яка передбачала заборону видимого розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях роздрібної торгівлі, ініціював народний депутат Марʼян Заблоцький, який вже третій рік поспіль стає призером антипремії "Золота Коса".

Ще один важливий дієвий інструмент в роботі Philip Morris в Україні та світі — це активні рекламні бюджети у ЗМІ, які блокують появу негативної інформації щодо PM. Навіть попри те, що ця компанія на українському державному рівні визнана міжнародним спонсором тероризму і не згортає, а навпаки розвиває свій бізнес у Росії, сплачуючи при тому мільярдні податки до бюджету. На які потім Росія і веде війну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини