Головна Новини Політика України 2024 Військовий вказав Єрмаку на сфери, де б дуже знадобилась його «ефективність»
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий вказав Єрмаку на сфери, де б дуже знадобилась його «ефективність»

Військовий Юрій Касьянов відзначив, що «ручне управління» і досі процвітає в Україні, і в цьому є проблема. Тому що «ефективний» голова Офісу президента Андрій Єрмак, як його називають західні ЗМІ, не може проконтролювати все

20 травня 2024, 12:36 comments2353
Поділіться публікацією:

В Україні повинні бути не люди, а інституції, закони, регламенти, процедури, а не ось це саме ручне ефективне управління, вважає військовий Юрій Касьянов.

Військовий вказав Єрмаку на сфери, де б дуже знадобилась його «ефективність»

Андрій Єрмак

За його словами, буквально недавно нардеп Мар'яна Безугла захоплено "знімає" із посади Валерія Залужного, а сьогодні відправляє last call (останній дзвінок) Головнокомандувачу Олександру Сирському.

"Це не політика, і не приклад держуправління. Бо якщо Залужний був такий поганий, то за що йому дали героя і чому відправили послом до Лондона? А якщо Сирському президент довірив командувати армією, то чому депутат може відправляти йому "чорну мітку"?"
- відзначає військовий.

Тут, за його словами, мова йде про прояв "впливу", а не "ефективності". Військовий навіть припустив, що Безугла, ймовірно, навіть більш впливова, ніж Сирський, і може дозволити собі критику генералів. При цьому ця критика нічим не підкріплена, окрім суб'єктивних оцінок Мар'яни Безуглої, адже Головнокомандувач, ясна річ, більш ефективний у військових питаннях, ніж депутат.

"Не хочу узагальнювати, але в нас увесь держапарат настільки неефективний, настільки погано працюють інституції, процедури, регламенти, що практично всі важливі й не дуже важливі питання вирішуються "за знайомством", "телефонним правом". У цьому, найімовірніше, і полягає секрет ефективності Єрмака — у нього широке коло знайомств із самим президентом, і багато телефонів",
— відзначив Касьянов.

При цьому, за його словами, цей держапарат не з'явився нізвідки — дев'яносто відсотків нинішніх чиновників і бюрократів працювали за Петра Порошенка, а вісімдесят — за Віктора Януковича. Зміна політичної команди нагорі майже ніяк не відбивається на чиновницькому прошарку посередині. І за Порошенка, і за Зеленського найкраще працюють горезвісні "горизонтальні зв'язки", а не закони і процедури, додав військовий.

У цьому контексті Касьянов навів приклад із будівництвом ліній оборони. За його словами, справа потрібна, грошова, тому знову, за традицією, розділили шматки пирога між різними міністерствами, відомствами, і місцевою владою — щоб нікого не образити.

"Кожен будує, що хоче, краде, скільки дозволяє совість, і ніхто, зрештою, ні за що не відповідає. Підсумок — плачевний, що і показав російський наступ у Харківській області. Можливо, якби це питання контролював особисто ефективний Єрмак, і щодня дзвонив куди треба, і питав з тих, хто погано виконує свою роботу, ми б зберегли багато життів наших солдатів, які загинули через відсутність працюючих інституцій і процедур контролю",
- відзначив Касьянов.

Окрім того, військовий навів ще один приклад із дозволом оборонним підприємствам бронювати 100% працівників, зайнятих у виконанні держоборонзамовлень. Але процедура настільки недосконала, а закон настільки неточний, що ТЦК встигають мобілізувати все підприємство, поки з'явиться "бронь".

"При цьому відсутність профільного оборонного міністерства (у нас досі немає міністерства оборонної промисловості), яке мало б займатися цією проблематикою, розмиває відповідальність між чиновниками різних міністерств, і в підсумку ніхто ні за що не відповідає, а "розв'язати питання" беруться всілякі рєшали (за хабар), волонтери, і громадські діячі, які вхожі у високі кабінети (за покликом серця). Звісно, з цією роботою краще б упорався ефективний Єрмак",
- підкреслив Касьянов.

При цьому, за словами військового, дуже багато прикладів, де, дійсно, знадобилася в ба "ефективність" голови Офісу президент Андрія Єрмака.

"Очевидно, що в системі державного управління присутня системна помилка, яку вирішують знайомства, зв'язки, волонтери, громадські діячі, блогери та ефективні Єрмаки. Але так не повинно бути",
- підкреслив Касьянов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Єрмака називають одним із дуже ефективних менеджерів, який прагне все контролювати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини