Головна Новини Політика України 2024 Відновлення Херсонщини закінчено: в областях-партнерах “закінчились” гроші,а у підрядників терпіння
commentss НОВИНИ Всі новини

Відновлення Херсонщини закінчено: в областях-партнерах “закінчились” гроші,а у підрядників терпіння

Дніпропетровська обласна державна адміністрація не розрахувалася за відновлення Херсонщини. Голова Сергій Лисак відмовчується.

23 квітня 2024, 17:30
Поділіться публікацією:

В липні 2023 року в Офісі Президента ыныцыюють запуск програми під назвою “Пліч-о-пліч”, яка передбачала відбудову деокупованих громад Херсонщини силами інших областей України. Дніпропетровській області “випало” шевство над трьома селами Херсонщини: Ольгине, Старосілля та Бобровий Кут. Там понівечено понад 220 приміщень, будинків та об’єктів інфраструктури. Голова ОВА, Сергій Лисак, дає старт відбудові та обіцяє все відновити.

Відновлення Херсонщини закінчено: в областях-партнерах “закінчились” гроші,а у підрядників терпіння

Відновлення Херсонщини

Відновлення Херсонщини закінчено: в областях-партнерах “закінчились” гроші,а у підрядників терпіння - фото 2


Вже за тиждень у Нацмарафоні заступник Лисака розповідає, що будівельники взялися до роботи, для старту потрібно 180 млн грн, а дев’ять млн вже взяли із бюджету. Воно і не дивно, адже Офіс Президента завжди хвалить за швидкі і красиві результати. 

Відновлення Херсонщини закінчено: в областях-партнерах “закінчились” гроші,а у підрядників терпіння - фото 3

Проте, замість залучення резервів із обласного бюджету, Сергій Лисак використав приватних підприємців. Саме вони беруть кредити під час війни, щоб працювати, вони сплачують заробітні плати, орендують техніку для відновлення житла співгромадян. Але під "чесне слово" голови Дніпропетровської ОВА розрахуватися після виконання робіт.

Від Дніпропетровщини працювало близько 200 людей. І починаючи з липня 2023, обласна влада обіцяла повністю компенсувати витрати: спершу на початку вересня, потім на початку жовтня. Потім терміни розрахунків переносилися на тиждень-два, як вже заведено в ОП. Зараз підрядникам про виплати взагалі ніхто нічого не говорить.

Відновлення Херсонщини закінчено: в областях-партнерах “закінчились” гроші,а у підрядників терпіння - фото 4

Джерелом фінансування повинен був виступити центральний або обласний бюджети, які “спустили б” кошти безпосередньо на постраждалі громади і ті вже здійснили б виплати підрядникам. Але віз і нині там, а загальний борг становить вже понад 100 млн гривень.

“Тільки нашій компанії заборгували близько 80 млн гривень, але є ще люди, з якими також не розрахувались. Ми все розуміємо, війна, потрібні були швидкі рішення. Але ми також сплачуємо заробітні плати, податки, обслуговуємо кредити та будівельну техніку, а нас просто обдурили та продовжують годувати обіцянками”- розповідає за умови збереження анонімності один із підрядників. Виступити відкрито підприємець не наважується, адже офіційних договорів з ними не укладали, тож захистити себе у судовому порядку не вийде.

Сьогодні бізнес як ніколи бере на себе багато соціальної ініціативи, власники корпорацій, малого та середнього бізнесу закуповують техніку для навчальних закладів у віддалених районах, одягають своїх працівників до війська. Не секрет, що багато підприємців співпрацюють під особисті гарантії задля спільного блага. Влада та бізнес мали б стати свідомими партнерами, але замість цього підрядники, які погодилися взяти участь у відбудові знищеного житла для українців під обіцянку Лисака, можуть стати банкрутами. 

“У нас були гарячі голови серед будівельників — поїхати та під камери розібрати кілька відбудованих будинків Херсонщини, але шкода людей. Вони втратили все, війна все забрала. І зараз замість того, щоб почати життя наново, вони бояться, що борги сплачувати доведеться їм. Адже в громаді знають, що з нами не розрахувались, а таких коштів в людей немає”- продовжує свою історію один з підприємців.

Громади надихнулися заявами керівництва держави про відновлення деокупованих територій, бачили перші результати, дивлячись на людей, які поверталися до оновлених будинків. Не кажучи вже про те, яка це підтримка для Херсонщини. А тепер розчаровані, в котре відчувши, що далі обіцянок нічого не йде.

У березні вже цього року Херсонська ОВА дає статистику, що третина від запланованих будинків — відновлена, щоправда, мова йде про компенсацію за програмою Євідновлення. 

А вже у квітні з’ясовується, що програма “Пліч-о-пліч” призупинена через вичерпані ресурси областей-партнерів. 

Сама ж президентська програма, виходячи з офіційної відповіді Херсонської ОВА, ще досі не має фінансування з центрального бюджету. 

За даними порталу тільки за квітень два департаменти ОВА перерахували десятки мільйонів гривень приватним підрядникам, тобто гроші  в області є і бюджет регулярно використовують. Але як бути із боргами? Підрядники сподіваються, що голова Дніпропетровської ОВА виконає дані обіцянки.

Цікаво що заступника голови ОП  Кулебу,  який відповідав за відновлення Херсонщини та не довів цей проєкт до логічного кінця, зараз повинні "посадити" в крісло міністра інфраструктури замість Кубракова. Принаймні такі чутки на Банковій ходять вже давно. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини