Головна Новини Політика України 2024 В Україні хочуть ліквідувати Агенцію оборонних закупівель: у чому небезпека для війська
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть ліквідувати Агенцію оборонних закупівель: у чому небезпека для війська

В Україні планують ліквідувати Агенцію оборонних закупівель, бо начебто так вимагають стандарти НАТО

сьогодні, 11:39
Поділіться публікацією:

В Україні хочуть ліквідувати Агенцію оборонних закупівель, який є найголовнішим органом по забезпеченню війська боєприпасами, технікою тощо. Нещодавно створений і уже показав цікаві результати, відзначив військовий Ігор Луценко.

В Україні хочуть ліквідувати Агенцію оборонних закупівель: у чому небезпека для війська

Ігор Луценко

"Чому назріває таке рішення? Ймовірно, через те що хочуть повернути стару схему роботи. Коли закупки необхідного для ЗСУ відбуваються в основному через спецімпортерів — уповноважених державою фірм по закупці чутливої продукції. Раніше саме вони, як посередники, постачали до 70% усіх товарів, котрі брала Агенція", — відзначив Луценко.

За його інформацією, у поточному році ж Агенція, по-перше, зменшила їх долю у свої контрактах до 18%. По-друге, стала сама напряму купляти за кордоном (23% закупок). І, що головне, більшу частину бюджету — майже 60% — перекинула на внутрішній ринок.

"Це — майже революція, з нуля до 60%! До того ж доля посередників у імпортних контрактах Агенції впала з 80% до 40%. Хто раніше контролював спецімпортерів? Мабуть, ті ж самі люди, котрі саботували вітчизняне виробництво снарядів, мін, патронів тощо. Бо завозити з-за кордону було простіше, і заробляти простіше. І, звісно, терпіти такий наступ на позиції своїх годівничок вони не хочуть", — вважає Луценко.

Ліквідацію, каже військовий, пропонують здійснити шляхом приєднання до іншого органу, котрий закупляє "цивільну" продукцію для ЗСУ — Державного оператора тилу, який має в кілька разів менший штат, займається на порядок менш критичними для армії речами, має менші бюджети. Таке рішення нібито пояснюють стандартами НАТО, але це пряма брехня — натівські представники тут навпаки, виступають за посилення Агенції.

"Маю симпатію до Агенції, через те, що саме вона почала закупляти той перелік дронів, який відмовлялося раніше придбати Міноборони і який так потребувала армія", — додав Луценко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про вплив війни на ринок зброї.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини