Головна Новини Політика України 2024 В армії критичний недовіз продуктів. Деякі військові змушені харчуватися власним коштом
commentss НОВИНИ Всі новини

В армії критичний недовіз продуктів. Деякі військові змушені харчуватися власним коштом

«Державний оператор тилу» провалює поставки продуктів для ЗСУ, відзначив у Фейсбуці політтехнолог Олег Постернак. За його словами, через дії чиновників армія може залишитися без їжі

24 квітня 2024, 12:39 comments1034
Поділіться публікацією:

Стають реальністю найгірші прогнози із забезпеченням армії продуктами харчування. Як і можна було передбачити ще у січні, до провалу поставок їжі ведуть дії голови "Державного оператора тилу" Арсена Жумаділова, стверджує Олег Постернак.

В армії критичний недовіз продуктів. Деякі військові змушені харчуватися власним коштом

Їжа для армії

"Ситуація стає настільки серйозною, що на деяких пунктах постійної дислокації військових уже фіксується критичний недовіз продуктів харчування",
— підкреслив експерт.

За його словами, наприклад, є дані по одній з бойових частин 59-ї бригади. Постачальник "Твій хліб", якому ДОТ Жумаділова у ручному режимі без тендерів віддав контракт на 1,35 млрд грн, не поставив до частини 64% продуктів! Військові змушені харчуватися за власний кошт, відзначив Постернак.

При цьому він стверджує, те, що так станеться, стало зрозумілим ще на початку року, коли Арсен Жумаділов один за одним зривав багатомільярдні торги на Prozorro. Постійною зміною тендерних вимог він довів ситуацію до абсурду, коли самі постачальники відмовились брати участь у конкурсах. При цьому експерт припустив, що, можливо, саме це Жумаділову і потрібно було.

"Тепер він одноосібно, у ручному режимі, без відкритих конкурсів визначає постачальників і віддає їм харчові контракти на мільярди гривень. Десь на болотах офігіває Янукович",
— додав політтехнолог.

Солодкі заяви Жумаділова, з якими він виступає у медіа, кардинально розходяться із реальністю, наприклад, стверджує, що ретельно перевіряє всіх постачальників.

"Але пройшло всього два тижні – і ДОТ зізнався, що мінімум двоє з "перевірених" постачальників, "Твій хліб" і "Черкаський м'ясокомбінат", зірвали поставки їжі. Обсяги цих постачальників знову в ручному режимі були перерозподілені між іншими контрагентами. Але де гарантія, що ті працюватимуть краще?"
— запитує Постернак.

Наприклад, говорить він, частину перерозподілених контрактів Жумаділов без оголошення віддав сумнівній компанії ТОВ "Контракт Продрезерв 5" з Дніпра. І тут виплило найцікавіше: договори з цією компанію миттєво стали на 40 млн дорожчими.

"Головна відмінність нових дорожчих контрактів навіть не в ціні і не в тому, що вони укладаються таємно, а в тому, що за них дніпровські постачальники отримають авансові платежі від ДОТу у розмірі 10% від суми контракту. Тобто, йдеться про щонайменше 35 млн грн з бюджету Міноборони. Такого ж авансового забезпечення попереднім постачальникам ДОТ чомусь не забезпечив",
— говорить Постернак.

Окрім того, каже він, за новими правилами Жумаділова, постачальникам, які не виконують своїх контрактних зобов’язань, нічого особливого не загрожує. Штрафні санкції – всього 0,1% від замовлення. Це копійки порівняно із сумою контрактів та шкодою для армії.

Експерт має декілька гіпотез щодо такої роботи Жумаділова, якому Міноборони як голові "Державного оператора тилу" віддало усі тилові закупівлі для армії.

"Він: 1. Або відвертий шкідник, 2. Або є пішаком у руках мафії, яка наживається на закупівлях для армії, 3. Або розвів на своїй державній посаді бізнес. Бо прикол у тому, що ДОТ фінансується на умовах нарахування їй відсотків від сум підписаних договорів з постачальниками ЗСУ. Тому збільшення вартості харчових контрактів для армії на згаданих вище 40 млн означає більше грошей для самого Жумаділова",
— говорить Постернак.

При цьому він не розуміє, чому Жумаділов через дії якого ЗСУ можуть залишитись без їжі, досі на посаді.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що ще в березні стало зрозуміло, що армія може мати проблеми із їжею. Тоді очікували втручання міністра оборони Рустема Умєрова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

24 квітня 2024, 15:03

И вы хотите, чтобы люди воевали за него и ему подобных пидарасов? Они же там такие через одного если не все подряд


Новини