Головна Новини Політика України 2024 Українські чоловіки живуть майже на 10 років менше: які причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські чоловіки живуть майже на 10 років менше: які причини

Тривалість життя українських чоловіків та жінок нижча ніж в Європі. Проте за роки війни цей показник ще більше знизився.

1 квітня 2024, 13:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Міністерство соцполітики оприлюднило план демографічного розвитку України до 2040 року. У цьому документі підрахована середня очікувана тривалість життя, яка за останні три роки для чоловіків знизилась на 9 років, а для жінок – на 5 років.

Українські чоловіки живуть майже на 10 років менше: які причини

В Україні скоротилась очікувана тривалість життя. Фото з відкритих джерел

У 2020 році середня тривалість життя в Україні становила 71,3 року. Це найнижчий показник серед усіх країн Європи. Однак у 2023 році, цей показник знизився ще на кілька років.

За експертною оцінкою Мінсоцполітики тривалість життя чоловіків у 2020 році становило 66,4 року, а у 2023 показник впав на 9 років – до 57,3 року. Також знизилась середня очікувана тривалість життя жінок – з 76,2 року до 70,9 року, тобто на 5 років менше.

Серед головних причин високої передчасної смертності та скорочення тривалості життя Міністерство соціальної політики вказує такі фактори:

  • низький рівень санітарно-гігієнічної культури;
  • поширеність зайнятості в шкідливих та небезпечних умовах;
  • зловживання тютюну, алкоголю;
  • неправильне харчування;
  • недостатність фізичної активності;
  • пізнє реагування на проблеми зі здоров’ям;
  • відмова від профілактичних оглядів та вакцинування.

Як основний фактор війна не вказана. Однак у Мінсоцполітики зазначили, що війна, це чинник, який підвищує усі попередні причини скорочення тривалості життя.

Експерт з аналітичного центру "Об’єднана Україна" Олексій Кущ, вказує, що серед причин скорочення тривалості життя не було вказано кілька важливих.

"І зовсім не вказана як основна причина — повністю провальна соціальна політика за всі роки незалежності, вкрай низький обсяг інвестицій держави в соціальний капітал, невірні акценти цієї політики, відсутність людиноцентричної політики в країні як основної догми та ключового акценту для роботи політичних еліт", — вважає Кущ.

Середня очікувана тривалість життя — це демографічний показник, що показує усереднений очікуваний інтервал між народженням і смертю. Це оцінка середньої кількості років, на які може сподіватися прожити людина. Зазначимо, що тривалість життя є гіпотетичним показником.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна втратила кілька позицій в рейтингу країн за показником щастя.

Також "Коментарі" писали про те, яка чисельність населення України може бути до 2050 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини