Головна Новини Політика України 2024 Українців чекають зміни правил виходу на пенсію: як накопичити собі на старість
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців чекають зміни правил виходу на пенсію: як накопичити собі на старість

В Україні з 2025 року зміняться правила виходу на пенсію, зокрема зросте страховий стаж.

27 травня 2024, 12:15
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Станом на 2024 рік для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати щонайменше 31 рік страхового стажу, однак цей показник буде зростати і до 2028 року становитиме 35 років.

Українців чекають зміни правил виходу на пенсію: як накопичити собі на старість

Зміни у правилах виходу на пенсію. Фото з відкритих джерел

В Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області повідомили про зміни щодо років страхового стажу для виходу на пенсію відповідно до Закону України № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Згідно зі змінами до 2028 року, кожні 12 місяців на один рік буде підійматись необхідний страховий стаж, який зупиниться на відмітці 35 років. Таким чином, щоб у 2028 році вийти на пенсію у 60 років людина повинна буде мати 35 років стажу.

Якщо людина при досягненні 65 років не буде мати необхідного пенсійного стажу, то вона не матиме права на пенсію. Замість пенсії таким громадянам будуть виплачувати тимчасову соціальну допомогу розміром не вище прожиткового мінімуму. Проте українці, яким не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію можуть його докупити заплативши всю необхідну суму.

До цієї схеми категорично ставиться директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

"Таким чином, нашим людям ще до виходу на пенсію пропонують жити у мінус. Якщо доживуть… А допомога від держави протягом певної кількості років не покриватиме їхні витрати, зроблені на майбутню пенсію. Тобто законодавці затвердили схему, як вийти на пенсію жебраком та ще відвалити за це немало грошей", — заявив Гончаров.

Щоб забезпечити собі пенсію економіст пропонує самостійно перейти до накопичення грошей на старість.

"Візьміть до рук калькулятор та розрахуйте, як накопичити на свою пенсію за допомогою інвестицій. Порахуйте, якби ви інвестували ту ж саму суму під 15% річних. Ці пенсійні накопичення також можна інвестувати, реінвестувати та отримувати дохід. Поспішати з прийняттям того чи іншого рішення не варто, але й затягувати не можна. Адже щоб не опинитися на старості жебраком і хворим, важливо навчитися керувати своїми грошима вже зараз. Чим раніше ви почнете, тим більший капітал сформуєте до виходу на пенсію", — наголошує Гончаров.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про рейтинг країн, які виявились найкращими для виходу на пенсію.

Також "Коментарі" писали, що ветеран війни, який втратив дві ноги, заявив про несправедливість пенсій для військових та цивільних.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини