Головна Новини Політика України 2024 Українці за кордоном таки отримали проблеми: у ВР закликають владу втрутитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці за кордоном таки отримали проблеми: у ВР закликають владу втрутитися

Українці, які мають статус осіб, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, таки отримали проблеми, повідомив нардеп Ігор Фріс

26 червня 2024, 12:09 comments9359
Поділіться публікацією:

Народний депутат Ігор Фріс повідомив, що до нього зростає кількість звернень від громадян України, які мають статус осіб, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, живуть там 5,10,20 років і зараз постановою КМУ обмежені у правах щодо реєстрації, як військовозобовʼязаних.

Українці за кордоном таки отримали проблеми: у ВР закликають владу втрутитися

Українці за кордоном

"Тому сьогодні направляю звернення на комітет ВРУ з нацбезпеки та оборони щодо термінового розгляду на комітеті за участю МО та ГШ питання постановки на військовий облік та оновлення даних в реєстрі військовозобовʼязаних громадян України, які мають ПМП за межами держави", — відзначив нардеп.

За його словами, зміни в 563 постанову Кабміну щодо надання їм можливості здійснити постановку на облік в консульстві країни проживання — не підкріплені підзаконними актами МЗС та Міноборони та фактично унеможливлюють виконання постанови консульськими установами та особами, які перебувають за межами України, особами які мають статус ПМП та фізично перебувають в Україні і не можуть повернутися в країну проживання (закрили кордони для них), особами які не є резидентами і у яких відсутні податкові коди та банківська ідентифікація для отримання доступу в Резерв+ і які не стояли на військовому обліку та іншими особами які мають статус ПМП.

Окрім того, Фріс навів приклад абсурдної ситуації. Так, громадяни України виїхав на постійне місце проживання до Німеччини в 1995 році. На той час йому було 5 років.

"Живе в Німеччині майже 30 років. Стоїть на консульському обліку. Не має ідентифікаційного коду, рахунків в банку, внутрішнього паспорту, прописки. Зараз перебуває в Україні. В ТЦК відмовляють в постановці на облік. В Консульство звернутися не може — кордон закритий. В Резерв+ не виходить — це оновлення даних, а він не стоїть на обліку. Та й банк айді відсутній – нерезидент", — говорить Фріс.

За його словами, не зрозуміло, що роботи в такому випадку, адже цей чоловік не може ані повернутися додому, ані стати на облік.

Як заявив Фріс таких випадків є сотні, тому потрібне втручання уряду.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що нардеп ужепопереджав про те, що українці за кордоном можуть отримати серйозні проблеми.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини