Головна Новини Політика України 2024 У ВР розкритикували законопроект про військову поліцію: у чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

У ВР розкритикували законопроект про військову поліцію: у чому причина

Нардепи зробили перший крок до створення військової поліції, проте, його критикують у ВР

20 червня 2024, 12:21
Поділіться публікацією:

У середу, 19 червня, 247 нардепів у першому читанні підтримали законопроект про створення військової поліції. Як відзначила нардеп Ірина Геращенко, мова йде про нібито створення ще одного карально- репресивного органу.

У ВР розкритикували законопроект про військову поліцію: у чому причина

Військова поліція

"Попри слушні аргументи, що в час війни збільшується кількість військових злочинів і правопорушень, не втримує жодної критики вибірковість у вирішенні проблеми. Коли створюють тільки каральний слідчий орган, при цьому немає ані військової прокуратури, яка б здійснювала нагляд за таким слідством, ані військових судів, які б за логікою мали розглядати такі справи. А отже, військові стають ще більш беззахисними", — заявила політик у Фейсбуці.

Геращенко пояснила, чому фракція "Європейської солідарності" голосувала проти цього законопроекту. Зокрема, за її словами, військова поліція отримає повноваження для розслідувань, перевірок та притягнення до відповідальності військових. Окрім того, військова поліція буде формуватися з чинних військовослужбовців, а керівника призначатиме президент.

Також депутати "ЄС" критикують норму, що основним завдання майбутнього органу стане розшук дезертирів серед військових і СЗЧ (тих, хто самовільно залишив місця несення служби).

"Це важливо! Але скільки випадків, коли солдата доводять до СЗЧ і в нього немає захисту. І такі справи розглядає суд загальної інстанції", — відзначила Геращенко.

Також вона додала, що законопроект у разі ухвалення наділяє новий орган повноваженнями щодо патрулювання вулиць, дозволяє перевіряти документи бійців, затримувати їх у разі порушення громадського порядку. Також військова поліція долучатиметься до розкриття й запобігання будь-яким злочинам, вчиненим військовослужбовцями.

При цьому, як додав нардеп Ігор Фріс, ключовою позицією є те, що цей закон має бути для військових і виконувати його мають військові.

"Не військовозобов’язані. Не цивільні. Виключно військові в рамках компетенцій Міноборони", — додав нардеп у Фейсбуці.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що ВР зробила перший крок до створення військової поліції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини