Головна Новини Політика України 2024 У ВР назвали стратегічну проблему ЗСУ, без вирішення якої не виграти війну
commentss НОВИНИ Всі новини

У ВР назвали стратегічну проблему ЗСУ, без вирішення якої не виграти війну

Гончаренко стверджує, що найбільшою проблемою ЗСУ є відсутність ідей

9 вересня 2024, 16:18
Поділіться публікацією:

Зараз триває жвава дискусія про умови закінчення війни в Україні, каже нардеп Олексій Гончаренко. Втім, на його думку, зараз доцільно говорити не про те, чи можливі переговори з РФ, а про стратегічну проблему ЗСУ.

У ВР назвали стратегічну проблему ЗСУ, без вирішення якої не виграти війну

Олексій Гончаренко

"Найголовніша проблема, яку бачу — це відсутність ідей. Генералітет і всі придворні полковники, які відповідають за розробку та планування операцій роблять їх спираючись на бойовий статут (що правильно), але цей статут це продукція радянської військової ідеї і досвіду", — говорить Гончаренко.

Але, каже нардеп,  ЗСУ — це молода армія, тому потрібен інший підхід.

"У нас проблема з вивченням, аналізом та доктринізацією нашого та світового досвіду ведення війни", — говорить політик.

За словами Гончаренка, наприклад, була велика дискусія — чи потрібно відновлювати флот з крейсерами та фрегатами чи натомість сфокусуватись на так званому "бджолиному" флоті. Було обрано друге, бо не було ні грошей, ні можливостей будувати кораблі. Плюс стратегічно — Чорне море це велика калюжа, в якій все видно і в якій знищити корабель будь-якого класу не так проблематично, як в океані чи навіть в Середземному морі., відзначив нардеп.

"Наш "бджолиний" флот також не можна назвати успішним, але він зекономив фінанси і породив ідею створення морських безпілотників, що дало можливість перемогти на морі. Це називається доктрина. Ми обираємо якусь ідею і далі всі сили та засоби облаштовуємо під неї", — говорить Гончаренко.

За його словами, те ж саме і про всі Збройні Сили України. Тому треба поставити чіткі запитання і дати на них відповіді: яку армію ми будуємо, хто наш основний ворог зараз і хто буде в майбутньому, чи які переваги нам потрібно мати в нашій армії, щоб здолати, залякати та мати можливість тиску на регіональній арені. Також, за його словами, треба визначитися із тим, як керувати армією і як її забезпечувати.

Гончаренко каже, що відповідей на ці питання, буцімто, немає.

"Проблема в тому, що ми не займаємось розробкою та аналізом нашої війни і воєн загалом. Для того, щоб вийти з цього тупику в якому ми є — нам потрібно перенасичити наш простір аналітичними центрами, завдання яких буде знайти ідею і бачення і виробити доктрину, як для розвитку ЗСУ так і для майбутніх воєн", — заявив нардеп.

При цьому він висловив переконання, що неможна  довіряти американським чи європейським військовим стратегіям, бо в Україні зовсім інша ситуація.

"Але ключовою проблемою є відсутність ідей і розуміння того, яким чином ми будем рухатись далі. На світовій карті військового мистецтва має бути окрема військова українська доктрина. І над цим треба працювати", — відзначив нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що зараз активно обговорюється так званий мирний план канцлера Олафа Шольца.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини