Головна Новини Політика України 2024 У Верховній Раді пояснили, хто блокує виділення Україні винищувачів F-16
commentss НОВИНИ Всі новини

У Верховній Раді пояснили, хто блокує виділення Україні винищувачів F-16

Народний депутат Олександра Устінова в інтерв'ю Radio NV розповіла, хто насправді блокує передачу Силам оборони винищувачів F-16

19 червня 2024, 19:36 comments1125
Поділіться публікацією:

Для постачання Україні винищувачів F-16 та прискорення навчання наших пілотів на цих літаках потрібна політична воля, заявила член Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

У Верховній Раді пояснили, хто блокує виділення Україні винищувачів F-16

F-16

За її словами, на сьогодні у світі нараховується більше 4600 літаків F-16, яких потребує Україна. Це величезна кількість. Враховуючи, що Україна просить у партнерів менше 0,1% з них, вона все одно не може їх отримати. Наші партнери продовжують розглядати нові види озброєнь, як літаки F-16, як можливу ескалацію війни. Важко уявити, як ще можна ескалувати цей конфлікт. Цей аргумент ми чуємо постійно, заявила нардеп.

Вона нагадала, що раніше Україні забороняли використовувати західну зброю для ударів по російських цілях, розміщених за кілька кілометрів від кордону, звідки вони завдавали ударів по Харківщині.

Тобто, каже Устінова, знадобилося кілька місяців, щоб дозволили Силам оборони використовувати HIMARS для ударів по військових цілях, які атакують Харківщину. Зараз, каже нардеп, схожа ситуація з F-16, оскільки це високотехнологічне озброєння НАТО. Але, підкреслює політик, багато країн НАТО переходять з F-16 на F-35, і саме це дає нам можливість отримати F-16 від партнерів з Нідерландів та Данії. Інші країни також доєдналися до цієї коаліції.

Депутатка зазначила, що найбільшою проблемою зараз є навчання українських пілотів на F-16, оскільки більшість країн переходять на F-35.

За інформацією Устінової, всі тренувальні бази переходять на навчання пілотів на F-35. У партнерів мало баз для навчання на F-16. Основні бази розташовані в США. Країни зазвичай купують літаки через програму FMS – Foreign Military Sales, що включає навчання пілотів та обслуговуючого персоналу. Коли Україна заявила про потребу в навчанні, їй сказали, що немає місць, бо інші країни стоять в черзі. Це, каже нардеп, називають політичною волею. Якщо є політична воля поставити Україну, яка зараз воює, вперед у черзі, це можливо. Можна, наприклад, перевести кількох американських пілотів на інші бази.

На її думку, це питання лежить у політичній і бюрократичній площинах.

Тобто, додає Устінова, зараз питання перейшло в політичну площину, як це було з багатьма видами озброєння. Якщо рішення буде прийнято на рівні National Security Council, на рівні Джейка Саллівана, на рівні президента Байдена, то 100% і Остін, і Блінкен, які є головними виконавцями, Міноборони та МЗС точно виконають це доручення, підсумувала політик.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Штати оберігають Росію від поразки у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини