Головна Новини Політика України 2024 У Верховній Раді б’ють на сполох: Україна може втратити мільйони громадян
commentss НОВИНИ Всі новини

У Верховній Раді б’ють на сполох: Україна може втратити мільйони громадян

Україна може втратити мільйони громадян, які почнуть відмовлятися від громадянства, такою заявою шокувала нардеп Ірина Фріз. Також вона не виключила, що українці почнуть масово подавати позови у європейський суд

23 травня 2024, 16:46 comments15744
Поділіться публікацією:

Як заявила Ірина Фріз, Україна або втратить мільйони громадян за кордоном, які будуть відмовлятись від громадянства, або позиватимуться до держави в ЄСПЛ.

У Верховній Раді б’ють на сполох: Україна може втратити мільйони громадян

Мобілізація в Україні

За її словами, сьогодні під час засідання Комітету нацбезпеки, оборони та розвідки вона підняла це питання, яке потребує негайної реакція уряду для усунення протиправної норми в їх постанові 563.

Фріз розповіла, що з 16-го травня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №563, згідно якої особи які були зняті офіційно з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постанови стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) ТЦК та СП, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.

За словами нардепа, для того, щоб громадянин/громадянка мали право на вибуття за межі України на постійне проживання, вони мають пройти певну кількість процедур, а саме:

1. Отримати довідку від Державної міграційної служби України про право такого виїзду

2. Згідно п. 4 ст. 37 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" у воєнний час, за згодою керівника ТЦК та СП отримати штамп у військово-обліковий документ про зняття з військового обліку

При цьому, додає нардеп, Кабінет Міністрів не зважаючи на норми здорового глузду, не зважаючи на процедури, які ж попередньо сам і ухвалив, вирішує, що може руйнувати правове поле та створювати протизаконні волюнтаризькі механізми.

"Уявімо, особа виїхала 1-5-7-10 років тому (термін не важливий в даному контексті), вона зробила це повністю офіційно з дотриманням всіх законів та нормативних актів України. По прибуттю, починає нове життя. І тут, в один момент Уряд його держави вирішує, що ця особа протягом 30-ти днів має все покинути, і повернутись в Україну до районного ТЦК для взяття на облік",
- підкреслила Фріз.

За її словами, замість ухвалення цієї хибної та протиправної норми в постанові, на якій начебто наполягло МЗС, Уряд мав би зробити все можливе для надання змоги українцям за кордоном оновити свої дані, в тому числі і за допомогою застосунку “Резерв+”.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, що в Міноборони розповіли про основні питання, які хвилюють українців щодо роботи додатку "Резерв+".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини