Головна Новини Політика України 2024 У Раді вважають, що КС має поставити крапку у питанні подальшого президентства Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

У Раді вважають, що КС має поставити крапку у питанні подальшого президентства Зеленського

Народний депутат Георгій Мазурашу прокоментував ситуацію з можливими виборами в Україні та назвав характеристики майбутнього президента.

9 квітня 2024, 15:25 comments2656
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Конституційний суд має розтлумачити норми щодо каденції президента Володимира Зеленського, термін повноважень якого завершується 20 травня 2024 року, в умовах оголошеного воєнного стану. Відповідну думку у коментарі озвучив народний депутат від фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу.

У Раді вважають, що КС має поставити крапку у питанні подальшого президентства Зеленського

Народний депутат Георгій Мазурашу

За його словами, цілком очікувано, що у зв'язку із закінченням терміну повноважень Володимира Зеленського, в українському політикумі вже готуються до наступних президентських виборів.

"Політика ж і передбачає у тому числі "гру заяв". Когось дивує, що наприкінці 5-річного терміну президентства активізуються опоненти та ймовірні кандидати на наступних виборах? Загалом кажуть, що підготовка до наступних починається одразу після оголошення результатів поточних виборів", — сказав він, коментуючи заяви колишнього президента Петра Порошенка про намір балотуватися на нових виборах.

Інша справа, що в українських реаліях важко сказати, коли будуть вибори президента, звернув увагу Мазурашу.

"Якщо навколо парламентських виборів менше хитають, тому що в Конституції прямо написано, що повноваження Ради продовжується до вступу в каденцію наступного скликання, обраного після завершення воєнного стану, то навколо президентських, як бачимо, відбуваються політичні ігри. У Конституції вказано, що президент виконує обов'язки до вступу на посаду наступного обраного. То виходить, що після того, як закінчиться 5-річний термін президентства Зеленського, він перетвориться на виконувача обов'язків президента?", — ставить депутат риторичне питання.

Нардеп розповів, що підготував подання до Конституційного суду із проханням розтлумачити ці норми щодо каденції президента, щоб залишити менше місця для різного роду маніпуляцій та інформатак. Однак не розмістив його в СЕДО для збору підписів колег, оскільки дізнався, що Офіс президента збирається направити таке ж конституційне подання. 

"У будь-якому випадку вибори під час воєнного стану проводити не можна, за чинним законодавством. Тож усім бажаючим швидше бачити в Україні вибори (Президента та парламенту), варто сконцентрувати зусилля на якнайшвидшому поверненні нашої країни до мирного життя", — додав він.

Мазурашу нагадав, що Зеленський під час виборчої кампанії заявляв, що йде лише на один президентський термін.

"Нещодавно була уточнююча заява, що якщо після завершення війни, він точно не збирається балотуватися повторно. А під час війни не може покинути країну, бо це буде як втеча. Це, до речі, знімає питання можливого виконання обов'язків президента спікером. Напевно, на Банковій такий варіант не вважають за можливе чи за доцільне", — додав він.

Народний депутат також висловився про ротації в ОП. Парламентар пов'язує їх з тим, що певні чиновники недостатньо добре виконували свої обов'язки.

"Можливо, є й інші причини, про які можна хіба здогадуватись, або вибудовувати різні припущення. Це може бути пов'язане і з внутрішніми політичними "нюансами", і із зовнішнім впливом, будь-що може бути", — додав він.

Парламентарій зазначив, що наступним президентом України має стати доброволець, який пройшов через війну, поранення, відновлення та має репутацію чесної порядної людини.

"На які зміни перебігу подій ми можемо сподіватися з такими політичними традиціями?.. Попередній (Петро Порошенко – прим. ред.) збирався за дні чи навіть години завершити АТО (насправді це була вже війна). Чинний гарант казав, що готовий домовлятися хоч із “чортом лисим”, аби не вбивали людей, і що? Як зазначають виборці натомість сам собі заборонив говорити з тим “чортом”. Тепер ми маємо обрати того, який пообіцяє договоритися “з чортом лисим” і закінчити війну за кілька годин чи днів? Хоча у нас люди, на жаль, досить податливі маніпулятивним впливам, тож можуть вибрати з будь-якими гарними обіцянками", — підсумував він.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини