Головна Новини Політика України 2024 Саміт НАТО у Вашингтоні. Стало відомо, чи запросять Україну приєднатися до альянсу
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт НАТО у Вашингтоні. Стало відомо, чи запросять Україну приєднатися до альянсу

Є лише мінімальний шанс того, що Україна на саміті НАТО у Вашингтоні отримає запрошення приєднатися до альянсу, про це на Київському безпековому форумі повідомила віце-прем’єрка Ольга Стефанішина

22 березня 2024, 17:41
Поділіться публікацією:

Віце-прем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, заявила, що в Україні немає ілюзій стосовно очікувань від саміту НАТО у Вашингтоні. Проте, незважаючи на це, Київ все одно буде закликати союзників до прийняття рішення про запрошення України до членства, яке мало б мати юридично зобов'язальний характер.

Саміт НАТО у Вашингтоні. Стало відомо, чи запросять Україну приєднатися до альянсу

Ольга Стефанішина

Стефанішина підкреслила, що Київ розуміє, що ймовірність отримання запрошення до Альянсу на саміті у Вашингтоні є мінімальною, але незважаючи на це, Україна продовжить закликати союзників до такого кроку. Вона нагадала, що Україна вже до минулорічного саміту у Вільнюсі висунула ідею про запрошення у форматі, що мав би бути юридично зобов'язальним.

Стосовно попередніх заяв щодо перспектив членства України в НАТО, Стефанішина зауважила, що вони досі залишаються лише словами.

Окрім того, віце-прем’єрка відзначила, що не обов'язково прив'язувати таке потенційне рішення до самітів лідерів країн НАТО, оскільки ці події частіше є майданчиком для обміну думками і налагодження контактів.

За її словами, під час саміту у Вільнюсі більшість країн НАТО підтримувала ідею про запрошення України в альянс. Однак є деякі країни, такі як Сполучені Штати і Німеччина, які виступають проти цього рішення. Вона висловила розчарування з того приводу, що, на її думку, саме Сполучені Штати ускладнюють можливість проведення діалогу з цього питання.

Водночас Стефанішина зазначила, що в Києві не обговорюють гіпотетичні варіанти "гібридного" вступу України до НАТО, і що серед союзників загалом відсутня готовність обговорювати питання гарантій для України на майданчику самого альянсу.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що раніше і всамому Альянсі говорили про те, що Україна може не отримати запрошення для вступу на саміті у Вашингтоні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини