Головна Новини Політика України 2024 Разом з президентськими виборами можуть провести референдум щодо миру з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Разом з президентськими виборами можуть провести референдум щодо миру з РФ

Наступного року в Україні можуть відбутися одразу вибори і референдум, щоб зекономити кошти

сьогодні, 09:17
Поділіться публікацією:

2025 рік може стати роком виборів в Україні, принаймні за інформацією The Economist, про це нібито роздумує президент Володимир Зеленський, оскільки  хоче "зміцнити свою владу".

Разом з президентськими виборами можуть провести референдум щодо миру з РФ

Вибори

При цьому видання наводить дані американського НДІ, згідно з якими довіра українців до Зеленського знизилася з 80% у травні 2023 року до 45% у 2024-му.

"Сказати чесно, що це якась сенсаційна новина — кривити душею. В політичних колах, комунікація в яких стала більш неформальною і обмеженою під час війни, розмови про весну-літо 2025 року точаться давно", — відзначає політтехнолог Олег Постернак.

Щоправда, за його словами, якщо і мирний трек буде запущений, то більш реальний термін виборів припав би на осінь 2025-го, адже буде потрібно скасувати воєнний стан, навести лад із держреєстром виборців, розібратись із голосуванням закордоном, військовослужбовців та переселенців, для цього потрібно буде ухвалити спеціальний виборчий закон про повоєнні вибори з великою кількістю нюансів та нестандартних норм.

"Очевидно, що це буде одночасно президентські, парламентські і можливо місцеві вибори одночасно (або спочатку місцеві, а потім — загальнодержавні)", — говорить Постернак.

Окрім того, за його словами, подейкують про можливий референдум щодо затвердження умов поки що дуже ефемерного договору із РФ або навіть вступу України до ЄС.

"Обґрунтують це необхідністю економії коштів", — додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент України Володимир Зеленський, можливо, планує проведення президентських виборів у 2025 році на тлі зниження рівня його підтримки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини