Головна Новини Політика України 2024 Партії готуються: які політичні проекти вибиратимуть українці після війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Партії готуються: які політичні проекти вибиратимуть українці після війни

Як не дивно, буде запит і на партії типу ОПЗЖ із умовним слоганом «обираємо життя, а не війну»

2 вересня 2024, 10:03
Поділіться публікацією:

Нещодавнє свіже опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова face-to-face поміж інших містило питання: "Як має діяти політичне та військове керівництво України в разі, якщо військова допомога з боку західних держав зменшиться чи припиниться?".

Партії готуються: які політичні проекти вибиратимуть українці після війни

Перемога України

Як відзначив політтехнолог Олег Постернак, воно дуже влучно і чітко дає можливість побачити розмежування українців щодо самовідчуття фіналу війни з потенціалом його переносу на політичні кампанії.

Зокрема, 35% громадян вважають, що українська влада повинна розпочати переговори із Росією про припинення війни. При цьому 23,5% громадян виступають за замороження війни, але без жодних поступок Росії. А от 21% українців за те, щоб продовжити війну навіть у випадку згортання західної допомоги.  Окрім того, кожен пʼятий респондент в Україні не визначився з тим, як варто було б діяти без військової допомоги Заходу.

Тобто, каже Постернак, мова йде про чотири потенційні електоральні ландшафтні зони, навколо яких можуть прорости політичні проекти.

Перша колона, каже експерт, конформістська. Це на даний момент максимальний показник збитої аудиторії умовної "партії миру", яка хоче повернення у відносно мирне життя до 2022 року.

"Вони далекі від екзистенційного чи історичного розуміння суті війни і заглиблені у власну повсякденне життя чи бізнес. Їм дуже вдало заходить теза про те, що "на війні заробляють", "це війна США і РФ" тощо", — говорить Постернак.

За його словами, на якомусь інтервалі часу для цієї аудиторії зайшов би проект Арестовича, можливо Разумкова з оптикою на південь. Або "Блок Зеленського" (в залежності від розміру електоральної маси) чи всякі проекти-одноденки на руїнах ОПЗЖ з фокусом на економічне відновлення та соціальний популізм. Для прикладу, додає експерт, "Обираємо життя, а не війну" (щось типу "жити по-новому" 2.0.).

Друга колона, каже Постернак, помірковано-патріотична. На його думку, це найбільш цікава група, адже поєднує в собі прагматичну зорієнтованість, втому від війни, потяг до реальної раціоналізації подій на полі бою з категоричністю по відношенню до РФ і бажання емоційної сатисфакції.

"Для цієї групи можуть "зайти" різні проекти аля "Самопоміч", "Голос", волонтерські та регіональні партії. Теоретично на цьому полі може залишитись "Слуга народу", якщо збережеться як самостійна сила поряд із умовно "Блоком Зеленського", — додав експерт.

Третя колона, відзначає політтехнолог, ультрадержавницька, або прихильники "війни до переможного кінця". Вони заряджені на помсту та відплату росіянам, є мілітарно налаштованими патріотами.

"В цьому сегменті може особливо зайти "партія військових", проект Притули або нові націоналісти, на кшталт "Азову". Тут може спробувати притулитись і "Євросолідарність", виходячи з настроїв свого електорального ядра, якщо, звісно, збереже його", — говорить Постернак.

І четверта — кон'юнктурні статисти. Як каже експерт, вони пристануть до тієї точки зору, яка буде уособлюватись як найбільш трендова, раціональна та безпечно корисна на момент повоєнного голосування.

Втім, додає Постернак, весь цей поділ наразі є умовним, адже війна поки триває з періодичними ескалаційними ексцесами. І буде тривати точно до весни 2025 року, поки новообраний Президент США (Гарріс/Трамп) не спробує перезавантажити геополітичну agenda.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що насправді росіяни не хочуть миру, саме тому вони підготували цинічний ракетний удар по Україні в ніч на 2 вересня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини