Головна Новини Політика України 2024 Обмеження консульських послуг для українців за кордоном: реакція та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмеження консульських послуг для українців за кордоном: реакція та наслідки

Разумков критикує рішення МЗС, а Безугла закликає здати паспорти

26 квітня 2024, 14:00
Поділіться публікацією:

Дискусії навколо рішення МЗС обмежити надання консульських послуг для військовозобов'язаних українців за кордоном, не вщухають вже кілька днів. Експерти поділилися на два табори та активно просувають свої погляди в маси. “Коментарі” зібрали коментарі українських політиків, нардепів та адвокатів, чиї погляди на ситуації різняться. 

Обмеження консульських послуг для українців за кордоном: реакція та наслідки

Українці за кордоном не можуть отримати консульські послуги

Так, екс-спікер парламенту Дмитро Разумков впевнений, що подібні рішення українського МЗС не відповідають Конституції та жодним міжнародним нормам. 

“Вони всупереч міжнародним нормам позбавляють людей їх конституційного права і фактично роблять все для того, щоб люди відмовитись від українського громадянства, і на пільгових умовах отримали громадянство тих країн, в який вони сьогодні знаходяться. А це буде Польща, Німеччина, Франція, Італія”, — зазначив Дмитро Разумков. 

У свою чергу, народний депутат Мар'яна Безугла закликала українців, які живуть за межами країни, виконувати свій громадянський обов'язок, або відмовлятися від громадянства. 

"Якщо ви не бачите себе українцями — то здавайте паспорт і йдіть звідти. Залишайтеся в іншій країні", — сказала вона.

Безугла мотивувала свій заклик результатами неофіційного опитування у соціальних мережах, де 70% респондентів висловились за відмову від громадянства в обмін на звільнення від мобілізації.

На захист українців за кордоном виступив військовий експерт Олександр Мусієнко, який підкреслив небезпеку таких розділень під час війни. Він зазначив, що необхідно знайти складну формулу мотивації, яка б спонукала людей повертатися без примусу, і що розподіл на "героїв" і "зрадників" може тільки послабити країну.

Водночас, Руслан Соболь, голова Асоціації власників малого і середнього бізнесу, акцентував на необхідності створення умов в Україні, що спонукатимуть біженців повертатися добровільно, а не через примус або страх.

"Очевидно, що це тактична, стратегічна, політична, соціальна помилка української влади. І її потрібно якомога швидше виправляти. Я не знаю, чим керувався наш глава МЗС, вирішивши позбавити українців консульських послуг. Невже він думає, що зараз чоловіки, які перебувають за межами України, кинуть усе — і повернутися, тому що їм перестануть надавати консульські послуги?!".

Крім того, адвокат Ростислав Кравець, коментуючи це питання, зазначив, що залишається незрозумілою сама ініціатива з приводу військового обліку громадян за кордоном. Адже інформація про кількість чоловіків призовного віку за кордоном ніяк не поверне їх в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини