Головна Новини Політика України 2024 Кулеба розповів нардепам, чи є механізм повернення чоловіків із-за кордону
commentss НОВИНИ Всі новини

Кулеба розповів нардепам, чи є механізм повернення чоловіків із-за кордону

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів народним депутатам, скільки зараз українців знаходиться за кордоном і чи є механізм, який би дозволив повернути українських чоловіків додому

20 травня 2024, 14:36 comments1101
Поділіться публікацією:

Голова МЗС Дмитро Кулеба прийняв участь у  засіданні комітету закордонних справ. Зокрема, він проінформував народних депутатів, що зараз на консульському обліку знаходяться 425 860 українців, з яких 272 тисячі в країнах ЄС. При цьому, як відзначила нардеп Ірина Геращенко, він не сказав, скільки  серед них чоловіків призовного віку.

Кулеба розповів нардепам, чи є механізм повернення чоловіків із-за кордону

Дмитро Кулеба

"Щодо скандального листа МЗС, яким до вступу в дію закону про мобілізацію було заблоковано надання консульських послуг, сказав, що це було заради справедливості. Не почули, який позитив це дало для посилення мобілізації",
- відзначила Геращенко.

Зараз послуги відновлено, але чоловікам призовного віку вони надаватимуть за умови представлення військово- облікових документів в паперовій формі. В МЗС наразі немає відповіді щодо проходження ВЛК закордоном. Також, за словами нардепа, міністр визнав, що немає механізму повернення чоловіків в Україну, а наші партнери робили тільки політичні заяви щодо моральної складової цієї проблеми.

Щодо свободи пересування жінок- депутаток місцевих рад, які не є військовозобовʼязаними, але яким уряд забороняє виїзд закордон, то міністр сказав, що це не ініціатива МЗС, отже, в міністерства немає думки з цього приводу.

Щодо міжпарламентської дипломатії і блокування роботи депутатів, то за словами Геращенко, міністр сказав, що міжпарламентський діалог важливий, й він має відбуватися на основі рішень ВР. Хоч ця робота блокується скандальною постановою уряду.

"Розумію, що вміння дипломата- це відповідати, не відповідаючи. Але навіщо тоді для галочки включатися на комітет?",
- відзначила політик.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що українським чоловікам відновили доступ до отримання консульських послуг, але за певних умов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини