Головна Новини Політика України 2024 Хто звільнений від мобілізації: відстрочка за сімейними обставинами
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто звільнений від мобілізації: відстрочка за сімейними обставинами

Відстрочку від призову на службу можна оформити за допомогою реєстру призовників

1 червня 2024, 18:00
Поділіться публікацією:

В Україні, 18 травня 2024 року, набув чинності новий закон про мобілізацію, який вводить ряд важливих нововведень, які дозволяють звільнити від мобілізації чоловіків та жінок, що мають під своїм піклуванням трьох і більше дітей до вісімнадцяти років, а також осіб, які доглядають дітей з інвалідністю.

Хто звільнений від мобілізації: відстрочка за сімейними обставинами

Відстрочка від мобілізації за сімейними обставинами

Однією з ключових інновацій є запуск державного реєстру "Оберіг", який автоматизує процес визначення права на відстрочку. Цей реєстр взаємодіє з іншими базами даних, забезпечуючи оперативне та безпомилкове виявлення осіб, що мають право на відстрочку.

Права на відстрочку від мобілізації включає:

  1. Для батьків та опікунів дітей: Відстрочка доступна для батьків або опікунів, що виховують трьох і більше дітей до віку 18 років. Також це стосується одиноких матерів та батьків, усиновителів, піклувальників або прийомних батьків дітей-сиріт.

  2. Для осіб, які доглядають дітей з інвалідністю: Окрема категорія відстрочки передбачена для тих, хто виховує дитину з інвалідністю до 18 років або старших осіб з інвалідністю I або II групи. Це також включає дітей з важкими захворюваннями, такими як ДЦП, цукровий діабет типу I, онкологічні захворювання, та інші.

  3. Для осіб, що доглядають за людьми з інвалідністю або літніми: Люди, які надають догляд своїм близьким із групи інвалідності або потребують постійного догляду, також можуть розраховувати на відстрочку.

Для реалізації прав на відстрочку згідно з новим законом, громадяни можуть звернутися через веб-портал "Оберіг", де необхідно надати відповідні документи, що підтверджують статус особи, що підпадає під умови відстрочки. Процес зазначений як простий та зручний, з мінімальним бюрократичним втручанням.

Нагадаємо, що Варшава не надсилатиме своїх інструкторів для навчання військових в Україну. Однак, як заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Польща готова навчати українських мобілізованих на своїй території.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини