Головна Новини Політика України 2024 Єрмак може стояти за звільненням Кулеби: який конфлікт був між двома посадовцями
commentss НОВИНИ Всі новини

Єрмак може стояти за звільненням Кулеби: який конфлікт був між двома посадовцями

Єрмак нібито стоїть за звільненням Кулеби, оскільки хотів взяти під тотальний контроль МЗС

13 вересня 2024, 13:07 comments2630
Поділіться публікацією:

Дмитра Кулебу звільнено з посади міністра закордонних справ України через конфлікт із головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, який прагнув посилити контроль над зовнішньополітичним відомством, пише видання Politico з посиланням на неназваного високопосадовця України.

Єрмак може стояти за звільненням Кулеби: який конфлікт був між двома посадовцями

Дмитро Кулеба

Зазначається, що відставка Кулеби стала ще одним прикладом того, як оточення президента Володимира Зеленського усуває тих, "хто готовий ставити під сумнів і кидати виклики".

Politico проводить паралелі між відставкою Кулеби та звільненням колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, який також мав конфлікти з президентом через стратегію війни та питання мобілізації. У виданні зазначають, що високий рейтинг Залужного викликав занепокоєння у "ревнивої" президентської адміністрації.

Politico підкреслює, що Кулеба та Залужний мали високу репутацію серед західних посадовців, а їхнє звільнення викликало стурбованість. Однак, самі посадовці уникали публічних заяв з цього приводу, щоб не дати російській пропаганді додаткові аргументи.

Видання також вказує, що кадрові зміни в уряді України не принесуть кардинальних змін і є радше "перестановкою крісел", водночас підкреслюючи необхідність нових облич на ключових позиціях.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Дмитри Кулебу було звільнено із посади міністра закордонних справ 5 вересня. Він відмовився прийти у Верховну Раду для доповіді.

При цьому експерти відзначають, що насправді будучи міністром закордонних справ, Кулеба спокійно відійшов у сторону та не заперечував, щоби за міжнародну політику відповідав голова Офісу президента Андрій Єрмак. Натомість Кулебі доручили налагоджувати відносини з Глобальним півднем. У публічній площині він ніколи не робив заяв, які б якось суперечили позиції Володимира Зеленського та загалом Офісу президента.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини