Головна Новини Політика України 2024 Експерт пояснив, чому на Заході Єрмака сприймають, як одного із очільників України
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт пояснив, чому на Заході Єрмака сприймають, як одного із очільників України

Голову Офісу президента Андрія Єрмака на Заході сприймають, як одного із очільників України тому, що «втомлений» президент Володимир Зеленський неофіційно делегував йому багато функцій, вважає Олександр Кочетков

9 травня 2024, 15:07 comments1197
Поділіться публікацією:

Сьогодні позбулися своїх посад Олександр Кубраков та Микола Сольский. Щодо міністра інфраструктури є багато претензій щодо зведення оборонних споруд — фактично міністерство самоусунулося від цієї надважливого завдання, переклавши його на обласні воєнні адміністрації. А за міністром сільгоспгосподарства тягнеться брудний корупційний слід з минулого, підкреслив політичний експерт Олександр Кочетков.

Експерт пояснив, чому на Заході Єрмака сприймають, як одного із очільників України

Андрій Єрмак

Окрім того, експерт не виключив, що цілком можливі відставки очільників Мінмолодьспорту, Мінреінтеграції та ще декількох посадовців меншого калібру.

Говорячи про відставку Кубракова, експерт звернув увагу на те, що її буцімто, пов’язують із тим, що Кубраков мав прямий доступ до президента, а це не подобалося голові його офісу Андрію Єрмаку.

"Так, недолуга українська владна система вибудована таким чином, що кожен очільник президентського офісу намагається стати маленькими дверцятами, через які до першої особи потрапляє будь-яка важлива інформація, а також будь-які відвідувачі — урядовці, політики, громадські діячі. І коли це вдається, то відвідувачі спочатку мають домовитися про зустріч з президентом з главою його офісу/адміністрації, а після зустрічі обов’язково доповісти головному адміністратору про результати бесіди",
- розповів Кочетков.

У цьому контексті експерт розповів, як свого часу тодішній прем’єр-міністр Віктор Янукович приїхав до президента Леоніда Кучми, але у першій приймальні йому повідомили що президент зайнятий, тому треба спочатку переговорити з Віктором Медведчуком, і якщо той дозволить, тоді можна буде зустрітися.

"У зеківській системі координат Януковича це означало спробу його "опустити". Тому він зайшов до Медведчука, але замість пояснень мовчки зацідив йому у пику. І потім пішов до президента. А Медведчук декілька днів не з’являвся на роботі, поки синець не зійшов",
— розповів Кочетков.

Тобто, за його словами, хоч би яким впливовим не здавався глава офісу президента, він жодним чином не стане заперечувати, якщо очільник держави побажає зустрітися будь з ким або отримати будь-яку інформацію, що його цікавить. Так, підкреслює Кочетков, глава офісу може корегувати цю ситуацію, але дуже обережно, бо інакше дуже скоро з’явиться новий глава офісу. Що, наприклад, сталося з Андрієм Богданом, якого теж вважали непереборно впливовим.

"Я веду до того, що намагання зменшити до мінімуму потік відвідувачів та інформації — це бажання самого Володимира Зеленського. Єрмак тільки виконує це бажання, яке до того ж автоматично підвищує його значущість у системі влади",
- додав експерт.

За його словами, треба розуміти, що президент Зеленський зараз гранично втомлений, що на третьому році повномасштабної війни цілком природно.

"Він залишив за собою переважно міжнародні контакти найвищого рівню. Все інше неофіційно делеговано Єрмакові, саме тому наші зарубіжні партнери сприймають його як одного з очільників України — це один з проявів "realpolitik",
— заявив Кочетков.

При цьому він додав, що зміни серед високопосадовців давно назрілі, тільки потрібні не тасування тієї ж самої кадрової колоди, а трансформація всієї суспільно-політичної системи.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що парламент звільнив із посали Олександра Кубракова, за його словами, голова уряду з ним таке рішення не обговорював.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини