Головна Статті Політика України 2024 Небезпечні законопроекти у смішній обгортці: Чим запамʼятався нардеп Мазурашу за пʼять років каденції
commentss Cтатті Всі новини

Небезпечні законопроекти у смішній обгортці: Чим запамʼятався нардеп Мазурашу за пʼять років каденції

Нардеп Мазурашу автор не тільки безглуздих, а і відверто небезпечних законодавчих ініціатив

30 серпня 2024, 18:06
Поділіться публікацією:

Народних депутатів часто критикують за прогули засідань, законотворчу пасивність, відірваність від округів. Все це заслуговує на осуд, втім як і друга крайність – законодавче спамерство, коли депутати завалюють Раду купою безглуздих, нікому не потрібних і навіть шкідливих проєктів, при цьому ігнорують нагальні проблеми і не голосують за важливі ініціативи.

Небезпечні законопроекти у смішній обгортці: Чим запамʼятався нардеп Мазурашу за пʼять років каденції

Георгій Мазурашу

Цей матеріал про Георгія Мазурашу – колишнього журналіста і спортивного функціонера, співавтора чи не найбільшої кількості "токсичних законопроєктів" цього скликання.

Перелічити всі ідеї і скандали за участю Мазурашу складно. За пʼять років їх набралось чимало. За час каденції депутат від Чернівецької області він став співавтором понад 500 законопроєктів. У 2021 році він тримав лідерство у Верховній Раді за цим показником. Але у цьому випадку кількість не переросла в якість. Окремо варто відзначити навалу контраверсійних проєктів щодо посилення мобілізації, поданих нардепом. При цьому один його син працює піцейолою в закладах Чернівців, інший – займається творчістю в Нідерландах. Звідти Василь Мазурашу висловлює невдоволення діями військовослужбовцям ТЦК і співчуває тим, хто ухиляється від служби.

Небезпечні законопроекти у смішній обгортці: Чим запамʼятався нардеп Мазурашу за пʼять років каденції - фото 2

До речі, невідомо за рахунок яких коштів Мазурашу молодший живе та пише рок-музику у Нідерландах – у декларації його батька реєстрація сина зазначена у Чернівцях, і жодних відомостей про витрати на його навчання немає.

Взагалі, декларацію депутата можна назвати взірцевою – ані елітної нерухомості, ані статків. Земля, невелика квартира в Чернівцях, орендований будиночок у Броварах, серед транспорту – скромна Dacia Sandero 2008 року. Нічим дороговартісним депутат похвалитися не може. Звісно, якщо вказана у декларації інформація правдива. Щодо цього можуть виникати сумнів, адже прецеденти вже були – у 2021 році річна фінансова звітність Мазурашу потрапила в поле зору Нацагентства запобігання корупції. До речі, Мазурашу не голосував за законопроєкт про відновлення обов'язкового е-декларування.

Нардеп свого часу пропонував дозволити комунальникам та власникам будинків збирати інформацію про чоловіків від 18 до 60 років та передавати в ТЦК, а також вручати їм повістки. Він також хотів мобілізувати на війну правоохоронців з досвідом носіння вогнепальної зброї. Втім, найбільш скандальним і цинічним був проєкт, яким Мазурашу разом із Марʼяною Безуглою та іншими депутатами хотів дозволити вбивати солдатів, якщо ті самовільно залишать місця дислокацій і не виконуватимуть наказів командування. Після хвилі хейту на адресу авторів, ініціативу було відкликано. Також Мазурашу пропонував мобілізувати лише "вмотивованих патріотів", а громадян, які не хочуть воювати, залучати до роботи на економіку або ж дозволити їм виїздити за кордон "на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних сил України". Йшлося тоді про 13-26 тисяч гривень. Не знайшла підтримки ще одна контраверсійна і корупційно небезпечна ідея нардепа – бронювати від мобілізації волонтерів. На думку нардепа, вони повинні мати документи, що підтверджують їхню благодійну діяльність протягом попереднього та поточного місяців. Простіше кажучи, Мазурашу пропонував створити такий собі "Шлях 2.0", за допомогою якого кожен охочий міг би за місяць стати "волонтером" і вільно виїздити за кордон.

Законодавчі ініціативи Мазурашу не могли залишитись непоміченими – публікації депутата в соціальних мережах супроводжують сотні гнівних коментарів. Нардепа вони дуже ображають, тож він вирішив… кидати їхніх авторів за грати. Це найскандальніший законопроект депутата, який приніс йому загальнонаціональне "визнання". У складі групи депутатів Мазурашу пропонував доповнити Кримінальний кодекс статтею про покарання громадян, які у соцмережах (під вигаданими іменами) критикують владу, здійснюють "втручання у діяльність фізичних і юридичних осіб", якщо "такі дії вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, національній, державній, економічній чи інформаційній безпеці України". Карати людей пропонували штрафами, виправними роботами та навіть позбавленням волі. Мазурашу виправдовувався тим, що ініціатива спрямована на боротьбу з ботофермами, але українців таке пояснення не влаштувало. Нардеп знову отримав "на горіхи" і образився ще більше. "Замість огульного хайпу, пов‘язаного з моєю цілком нормальною ініціативою, краще поясніть мені: а це нормально, коли обраний народом депутат має читати тонни сміття і ображань про себе в інтернеті?" – скаржився обранець. Серед іншого він пропонував карати за  "пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму".

Із законотворчості Мазурашу можна було б посміятись, якби ціла низка його ідей не загрожувала національній безпеці. Наприклад, він зареєстрував проект 9178, який пропонував скасувати обовʼязковість обслуговування українською мовою в приватному секторі. Разом із фігурантом реєстру зрадників Максимом Бужанським Мазурашу був ініціатором законопроєкту, яким хотів скасувати штрафи за відмову обслуговувати клієнтів українською мовою у сфері послуг. Нардеп не голосував за заборону діяльності московської церкви в Україні. До того, в листопаді 2023 року, Мазурашу разом зі своїми однодумцями Бужанським, Артемом Дмитруком і півсотнею представників "ОПЗЖ" блокував ухвалення законопроекту про заборону РПЦ і вимагав направити його на експертизу у Венеціанську комісію. Вже після початку повномасштабної війни Мазурашу встав на захист свого колеги – нині ліквідованого зрадника Олексія Ковальова. Його державну зраду і посаду в окупаційному "уряді" Херсонщини Мазурашу назвав "непростим рішенням", закликав дочекатися висновків суду, а не "навішуватимемо ярлики огульно".

Тож поміж окремих законодавчих ініціатив, приречених ніколи не бути ухваленими, нардеп Мазурашу час від часу просуває доволі небезпечні наративи, робить заяви, які активно використовує російська пропаганда. Як, наприклад, про нібито спробу мобілізувати хворого на шизофренію. Тож не зрозуміло, чи відповідає така діяльність депутата національним інтересам України та суспільства, яке делегувало його представляти свої інтереси в Раді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини