Головна Статті Політика України 2024 Народний депутат Євген Петруняк знову намагається загнати в тінь тютюновий ринок
commentss Cтатті Всі новини

Народний депутат Євген Петруняк знову намагається загнати в тінь тютюновий ринок

Нардеп подав близько десятка законопроектів щодо змін в оподаткуванні різних тютюнових виробів

15 квітня 2024, 16:46
Поділіться публікацією:

Відразу після обрання депутатом ВР колишній адвокат і екс-депутат Львівської міськради Євген Петруняк очолив підкомітет з питань акцизного податку і законодавчого регулювання ринку спирту, алкоголю і тютюну податкового комітету Верховної Ради.

Народний депутат Євген Петруняк знову намагається загнати в тінь тютюновий ринок

Тютюновий ринок в Україні

Треба зазначити, що від дій та рішень цього комітету залежить перерозподіл мільярдів акцизного податку, а тому такі рішення можуть отримати матеріальну оцінку. Не дивно, що вже у перші місяці роботи парламенту 9го скликання Петруняк опинився у складі "слуг народа", які, імовірно, взяли по 30 тис. доларів хабара. Нагадаємо, цей "гонорар" окремі члени податкового комітету могли отримати, аби "поховати"  законопроект №2047-д , що мав ліквідувати корупційні і посередницькі схеми на ринку оцінки нерухомості авторства сумно відомого депутата і "хрещеного батька" Тендерної палати Антона Яценка. Тоді розгорівся величезний скандал, Офіс Президента був просто розлючений. Окремих "слуг" — у тому числі двох, як виявилося, нардепів-зрадників Дубинського і Ковальова, а також Петруняка – навіть заставляли пройти детектор брехні. Але врешті решт скандал "зам’яли".

За весь час роботи у парламенті Петруняк подав близько десятка законопроектів щодо змін в оподаткуванні різних тютюнових виробів. При цьому, майже кожен тютюновий законопроект Петруняка перетворювався на скандал.

Найгучнішим виявився законопроект №8174, після прийняття якого в дію могла повернутися схема із  сигарилами. В інтернеті можна знайти інформацію, що довгий час цю схему використовувала Львівська (вона ж – Винниківська) тютюнова фабрика (ЛТФ). Ще у червні 2017 р. цю схему доволі ретельно аналізувала "Економічна правда": "Якщо виробник купує акцизну марку і клеїть її на пачку з двома сигарилами, він платить акциз в розмірі 1,11 грн. (за 2 г тютюну). Якщо цю ж марку наклеїти на пачку з 20 сигаретами, акциз складе мінімум 12 гривень. Але якщо пачки з двома сигарилами не випускати, а лише декларувати великий випуск таких пачок, то "зекономлені" акцизні марки можна клеїти на звичайні сигарети і платити при цьому не 12 грн. акцизу, а лише 1,11 грн.".

За підрахунками експертів, таким чином ЛТФ щорічно могла економити на сплаті фіскальних платежів в держбюджет України понад 4 млрд. грн.

У 2021 р. цю схему законодавчо ліквідували – зокрема, на акцизних марках почали зазначати кількість сигарет або сигарил у пачці. Також акциз із сигарил почали збирати з обсягу не в кілограмах, а у штуках.

Але вже наприкінці 2022 р., вже під час повномасштабної війни, народний депутат Євген Петруняк згаданим законопроектом №8174 намагався законодавчі зміни скасувати і можливості для використання "сигарильної схеми" повернути. Україні вже тоді явно не вистачало власних коштів на армію і соціальні виплати. Але Петруняк, напевно, вирішив, що економія на акцизі для окремих бізнесменів важливіша за податкові надходження для підтримки Збройних сил України.

Звичайно, це була не єдина "тютюнова ініціатива" Петруняка. Деякі з них, навіть, не були пов’язані з акцизом. Наприклад, поправкою  №289 до законопроекту №4358 депутат намагався повернути паління в ресторани та інші громадські місця. Іноді лобіював інтереси виробників інших тютюнових виробів – навіть кальянів. Намагався запровадити окрему підакцизну категорію товару – "тютюнові відходи", знизивши акциз на них в 500 разів. На думку експертів, це могло було частиною ще однієї оптимізаційної схеми.

Зважаючи на таку активність, не випадково, що антитютюнові активісти кілька років підряд (у 2020-2022 рр.) присуджували Петруняку "почесну" премію "Срібна коса" — за самовідданий лобізм інтересів тютюнових компаній.

Нещодавно, на засіданні податкового комітету парламенту, пан Петруняк знову намагався лобіювати перерозподіл акцизного навантаження з дорогих сигарет і ТВЕНів (які дорожчі за більшість сигарет) на користь більш дешевих цигарок. Імовірно, що це теж робилося на користь Львівської тютюнової фабрики, яка виробляє чи не найдешевші сигарети в Україні.

Крім того, такий перерозподіл акцизного навантаження міг додатково посилити тютюнових контрабандистів і підпільних виробників сигарет. Адже відомо, що на тому ж ринку ТВЕНів частка контрабанди чи контрафакту близька до 0%. А от на ринку звичайних сигарет – понад 25%. До того ж, як виявило дослідження Kantar-Україна, Львівська тютюнова фабрика протягом останніх років була найбільшим постачальником сигарет з маркуванням Duty Free, які могли розповсюджуватися як на митній території України, так і за кордоном. 

А екс-голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль ще в 2015 р. відкрито називав Львівську тютюнову фабрику головним постачальником сигарет з України до Євросоюзу. Нагадаємо, рік тому на львівській фабриці Бюро економічної безпеки провело обшуки. Виявило 1,6 млн. пачок нелегальних сигарет без акцизних марок. Але тим не менш, фабрика продовжує працювати. Держава під час повномасштабної війни продовжує недотримувати кошти від тютюнового акцизу. Імовірно, тому, що інтереси "авторитетних бізнесменів" відстоює львівський "адвокат-депутат".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини