Головна Статті Політика України 2024 Коли пройдуть переговори з Росією та чи поверне Україна свої території: прогнози експертів
commentss Cтатті Всі новини

Коли пройдуть переговори з Росією та чи поверне Україна свої території: прогнози експертів

Україна значно посилила свої позиції у війні з Росією, здивувавши ворога раптовим наступом у Курській області та перекресливши всі попередні прогнози щодо неминучості переговорів про припинення вогню

20 серпня 2024, 17:00 comments1552
Поділіться публікацією:








Ще донедавна в українському суспільстві та середовищі політиків точилися розмови про неминучість переговорів з Росією. Цьому сприяла ситуація на фронті зі стабілізацією лінії зіткнення та подекуди повзучим наступом росіян. Проте події 6 серпня дали привід для більшого оптимізму, змушуючи політологів та експертів говорити про нові версії розгортання подій на театрі воєнних дій.

Коли пройдуть переговори з Росією та чи поверне Україна свої території: прогнози експертів

Прогнози експертів щодо переговорів з Росією та повернення Україною своїх територій

Як Україна змогла переломити хід війни

Несподіване вторгнення України в Курську область 6 серпня застало Москву зненацька, принизивши Путіна і кинувши виклик російській державній владі.

Через 10 днів після початку операції, українські війська контролюють 86 населених пункти у Курській області, просунувшись углиб до 30 км. Українські офіційні особи зберігають оперативну таємницю, але підтверджують контроль над 1000 квадратних кілометрів території РФ.

На думку Павела Гавлічека, аналітика чеського Центру досліджень Асоціації з міжнародних питань, незважаючи на те, що Росія неодноразово заявляла, що зупинила просування українських військ, їй так і не вдалося повністю стримати українське вторгнення. Нездатність російської армії запобігти просуванню ЗСУ лише підкреслила значну слабкість російського військового потенціалу.

Західний аналітик припускає, що Україна може захопити Курську АЕС, залежно від того, як довго вона зможе утримувати територію.

Україна має на меті розтягнути російські сили, завдати максимальної шкоди та дестабілізувати Росію без планів анексії окупованих територій.

Майже всі західні експерти та політики сходяться на думці, що Курська операція продемонструвала відсутність контролю Путіна над Росією. Операція викрила вразливість Росії, показуючи, що її кордони є більш незахищеними, ніж вважалося раніше.

Успіх української операції в Курську свідчить про те, що Росія не може ефективно реагувати на подібні вторгнення. Вторгнення України продемонструвало неготовність Москви до широкомасштабної війни на своїй території, що стало стратегічною перемогою України.

Які наслідки матиме Курська операція для майбутніх переговорів з Росією

Українська операція показала не реалістичність і необачність початкових військових амбіцій Росії. Міф про 2 армію світу остаточно розвіяний, а подальші плани Москви повністю підкорити Україну стають все більше ефемерними.

Керівництво РФ також розуміє, які далекосяжні цілі переслідує Курським наступом Україна. Так, Путін розглядає військову операцію як спробу України посилити свою позицію на можливих майбутніх переговорах.

Але на думку українського журналіста Віталія Портникова, Путін продовжує сприймати керівництво України як київський режим, тобто терористичний режим. І цей терористично-диверсійний режим, на думку російського диктатора, здійснив напад на прикордонну територію. Тому, як це вже було в Чечні, була проголошена контртеррористична операція у 3 російських областях. Тому що це операція зі знищення загрозливого терористичного режиму.

"Хто сказав, що Росія готова до переговорів? На тлі цього рейду в Курській області Путін заявив, що з Києвом немає про що говорити. Які можуть бути переговори з людьми, які без розбору нападають на мирних людей в об'єктах громадської інфраструктури, або намагаються створити загрозу об'єктам ядерної енергетики, про що з ними взагалі можна говорити  — це пряма цитата президента країни-агресора.", — стверджує Портников.

"Коли Путін вимовляє слово "переговори", він зазвичай вимовляє слово "капітуляція". Якщо замінити слово "переговори" на слово "капітуляція", то все стане логічно. Перемовини можуть бути тільки про капітуляцію України перед Російською Федерацією. Ніякої іншої формули переговорів Путін не бачить."

На думку відомого  військового блогера Агіля Рустамзаде, український наступ у Курській області також перекреслив всі потуги так званого "китайського" плану по закінченню війни, який тепер став не вигідний Путіну. Тому що цей китайський план передбачає припинення вогню вздовж лінії зіткнення. Це означатиме, що Путін все одно втратить частину Курської області.

І тому формула Миру Зеленського, яка передбачає виведення військ з української території, але не передбачає, що українські війська залишаться на російській території, набагато логічніша для Путіна в цій ситуації.

Але з точки зору Володимира Путіна, стверджує Вііталій Портников, вся війна зараз відбувається на російській території, і йому все одно, де припинити вогонь. Тому, якщо є лінія зіткнення на території Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької, Курської областей, то це все одно лінія зіткнення на території Росії. Тієї Росії, яка визначена в російській конституції. Путін та російська влада, які проголосували за внесення територіальних змін у конституцію загнали себе в пастку, з якої немає виходу.

Чи є шанс у найближчій перспективі закінчити війну та провести переговори з Росією?

Більшість аналітиків погоджуються, що ключ до закінчення війни та  подальших перемовин з Росією в руках ЗСУ. Тільки нищівна поразка на фронті, знищення інфраструктури ворога на його території та великі втрати російської армії, можуть похитнути путінський режим та призвести до зміни влади у Росії.

Західні ЗМІ повідомляють, що успіх України в Курську перевершив очікування, що дозволило Києву просити дозволу на використання ракет дальнього радіусу дії. Якщо Україна отримає такий дозвіл, це може значно послабити можливості противника.

Втрата західної військової техніки також не є катастрофічною, вона підкреслює необхідність постійного технологічного і тактичного вдосконалення, а також спонукає збільшити постачання озброєння країнами Заходу.

Наразі, Україна має вікно можливостей, оскільки США зосереджені на своїх президентських виборах, що може дозволити більш агресивні дипломатичні кроки та більш рішучі дії на фронті, стверджує аналітик Михайло Шейтельман.

Розгубленість, що панує в кремлівських коридорах, може скоро перерости у змову, якщо Путін не зробить радикальних кроків, які можуть змінити хід війни. Але у Кремля ніяких козирів не залишилось, навіть оголошення повної мобілізації не врятує ситуацію.

Тому, в найближчі місяці, на думку аналітика, можна очікувати бродіння в російській еліті, що може перерости у заколот на зразок Євгена Пригожина у минулому році, а це дає шанс Україні закінчити війну на вигідних для себе умовах.

"Якщо ЗСУ продовжать наступ під Курськом та захоплять території сусідніх областей Росії, то тоді варіант майбутніх перемовин про обмін територіями з виходом на кордони 1991 року – є цілком логічним. Ц цілком прийнятно для України, як фінал завершення війни", — резюмує Шейтельман.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини