Головна Статті Політика України 2024 Боротьба всередині ОП, бій за БЕБ: що стоїть за підозрою від НАБУ Смирнову та на чиєму боці Єрмак
commentss Cтатті Всі новини

Боротьба всередині ОП, бій за БЕБ: що стоїть за підозрою від НАБУ Смирнову та на чиєму боці Єрмак

Ситуація загострюється, а робота в Офісі президента стає все менш приємною

24 травня 2024, 22:00
Поділіться публікацією:

Середа, 22 травня, виявилася на диво "врожайною" на події в атикорупційній сфері. Так, представники НАБУ та САП оголосили про підозру екс-заступнику глави Офісу президента Андрію Смирнову. Того ж дня стало відомо про обшук у представників НАБУ. І нарешті НАБУ відвідало управління СБУ у Львівській області. Що відбувається і чому незабаром слід очікувати кадрових змін у низці правоохоронних та антикорупційних структур, розбиралися "Коментарі".

Боротьба всередині ОП, бій за БЕБ: що стоїть за підозрою від НАБУ Смирнову та на чиєму боці Єрмак

Офіс президента. Фото: з відкритих джерел

Незамінних не буває – хто такий Андрій Смирнов

Особистість вже екс-заступника голови ОПУ Андрія Смирнова, звільненого 29 березня 2024 року, не раз розглядалася "Коментарі", і вже тоді відзначався як мінімум дивний характер його зв'язків. Розпочавши в оточенні голови Правого сектору Дмитра Яроша, потім він зійшовся з регіоналами та захищав у судах Олену Лукаш та Олександра Єфремова. Пізніше став близьким до неоднозначного бізнесмена Сеяра Куршутова, який отримав титул "короля контрабанди", а як адвокат допомагав втечі з України судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса.

Однак усі ці зв'язки не завадили Андрію Смирнову стати заступником глави Офісу нового президента України Володимира Зеленського – його тезки Андрія Богдана. Як писали ЗМІ, вони познайомилися ще у 2015-му році, захищаючи тодішнього соратника Ігоря Коломойського, та голову партії "УКРОП" Геннадія Корбана. Мабуть, кваліфікація Смирнова і спонукала тодішнього "завгоспу" президента взяти його до своєї команди, незважаючи на явний "душок" зв'язків як із "регіоналами", так і з командою Петра Порошенка.

Але що найдивовижніше, навіть після виходу Богдана з ОПУ у лютому 2020 року Андрій Смирнов залишився, влившись у команду іншого свого тезки – Андрія Єрмака. Чому його залишили в команді – загадка, але ймовірно вся річ у тому ж, чому Андрій Богдан власне привів свого друга до президентської команди – високі здібності "вирішувати" судові питання. З цієї причини в ОПУ за Андрієм Смирновим закріпилися повноваження щодо контролю над судами та їхнього реформування, розрахованого до 2024-2025 років.

Проте вже тоді всередині ОПУ вирували апаратні війни, поки що малопомітні внутрішньому погляду.

Андрій Смирнов vs Андрій Єрмак та Олег Татаров – війна під килимом, що вийшла назовні

Як писав журналіст Владислав Сидоренко з посиланням на свої інсайди, навесні 2021 року над Андрієм Смирновим згустилися хмари – його безпосередній начальник та тезка Андрій Єрмак нібито намір позбавитися підлеглого. Вже на той момент інший заступник, Олег Татаров, який прийшов на роботу в ОПУ в серпні 2020 року, почав курирувати юридичний напрямок в Офісі. Хоча тоді й йшлося про курирування ним правоохоронних органів, передачу під нового куратора і судів виглядало цілком логічним, а для цього потрібно було прибрати Смирнова. Проте фактичного підтвердження ті інсайди не отримали.

Набагато серйознішим "дзвінком" для Андрія Смирнова стала інформаційна кампанія у вересні 2021 року, під час якої його звинуватили у провалі судової реформи. Замголови ОПУ було що пред'явити по його безпосередній сфері роботи, але і тоді все для нього завершилося вдало. Проте Олег Татаров почав поступово "відгризати" у Андрія Смирнова повноваження, наприклад, у вигляді контролю над кримінальною юстицією.

З початком російського вторгнення і до кінця 2022 року кадрові зміни якось відійшли на другий план — до початку 2023 року.

У лютому 2023 року "Українська правда" опублікувала розслідування, присвячене брату Андрія Смирнова – Ігорю, який став власником нерухомості у Львові, паркомісця у Києві, земельної ділянки, кількох авто та мотоциклів. Саме купівлю цього майна на ім'я свого брата і закинула Андрію Смирнову НАБУ у своїй підозрі у травні 2024 року.

Цікаво, що у своєму розслідуванні УП згадала Олега Татарова, яким ще до його призначення в ОПУ цікавилося НАБУ, і ймовірно, це було невипадково.

Восени за Андрієм Смирновим та його судовою реформою дісталася вже традиційна доза критики, і нарешті 29 березня 2024 року він перестав бути заступником Андрія Єрмака. А потім був дуже дивний ланцюжок подій.

НАБУ та САП – як через війну в Офісі президента розкололися антикорупційні органи

Висунення звинувачення Андрію Смирнову з боку НАБУ та САП, і проведені того ж дня обшуки пов'язані з Антикорупційним Бюро далеко не перший ланцюжок "збігів", які можуть бути пов'язані з війною Єрмака та Татарова проти Андрія Смирнова.

2 квітня, через 3 дні після звільнення Андрія Смирнова НАБУ та САП було затримано екс-радника Офісу Президента України, колишнього співробітника СБУ та людину з вельми неоднозначною репутацією, Артема Шила. Йому інкримінували розкрадання 95 млн грн на покупку трансформаторів для "Укрзалізниці".

У той же час він виявився близьким до багатьох груп впливу у владі, а як стверджував журналіст-антикорупціонер Юрій Ніколов в інтерв'ю для "Нового часу", Артем Шило нібито є "правою рукою" Олега Татарова.

Причому стосунки з НАБУ у самого Олега Татарова давно були дуже напружені. Так ще до свого призначення в ОПУ, будучи адвокатом, він потрапив під приціл НАБУ у справі про розкрадання 18 млн грн. на будівництво житла для Нацгвардії.

Фігурант справи, власник корпорації "Укрбуд" Максим Микитась, яка нині збанкрутувала, в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що саме Олег Татаров допомагав йому "вирішувати" питання в МВС, зокрема, підкупив експертів у відомстві. Також він звинуватив вже заступника голови ОПУ в тому, що той допомагав рейдерському захопленню "Укрбуду" і переписав на свого тестя частину майна підприємства. Після цього за Олегом Татаровим закріпилася репутація рейдера.

Як стверджував ще 2021-го року той самий Владислав Сидоренко, нібито саме Андрій Смирнов координував роботу НАБУ щодо Олега Татарова, фактично здавши його Бюро. І з цього власне і почалося їхнє жорстке протистояння, в якому Андрій Єрмак прийняв бік Татарова. Але як би там не було, справа в якій фігурував Олега Татаров – про підкуп експерта МВС, благополучно закрили ще у квітні 2022 року.

Але здавалося б, чому НАБУ звинувачує Андрія Смирнова, якщо він з ними "працює", а САП б'є не тільки за екс-замом ОПУ, а й за НАБУ?

Імовірною розгадкою тут буде той факт, що НАБУ, як і багато органів, мають свої групи впливу, які орієнтуються на такі самі різні владні групи в тому ж Офісі президента.

Так, згідно з первинними даними ЗМІ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура провела обшуки у першого заступника голови НБУ Гізо Углави. Однак офіційно САП спростувала ці дані, заявивши, що обшук у приміщенні НАБУ, особливо Гізо Углави, не проводився. Обшукувалося лише житло одного з детективів НАБУ, у справі про "злив" даних про розслідування розкрадань на "Великому будівництві" Володимира Зеленського.

У НАБУ досить різко відповіли САП, зазначивши, що самі можуть розслідувати сливи у власному відомстві, тим самим фактично порадивши антикорупційній прокуратурі не лізти не у свою справу.

Гізо Углава залишить НАБУ

Але що по-справжньому важливо у цій суперечці, так це згадка прізвища Гізо Углави у перших повідомленнях ЗМІ, інформацію яких явно було отримано з НАБУ. Цілком імовірно, що над заступником голови Бюро нависла загроза звільнення, втім, не вперше.

Так, після звільнення з Бюро його директора Артема Ситника, з квітня 2022 року по березень 2023 року НАБУ у статусі в. о. очолював саме Гізо Углава. Аж у жовтні, як писали "Коментарі", у крісло голови хотіли посадити Андрія Калужинського, керівника Головного підрозділу детективів НАБУ. Однак у результаті Бюро очолив колишній голова Державної інспекції архітектури та містобудування України Семен Кривоніс, судячи з біографії, який ніколи оперативною діяльністю не займався. Тобто найімовірніше саме Углава, як і раніше, керує оперативно-слідчими діями НАБУ.

На користь цього говорять і повідомлення голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна на його сторінці в соцмережі Facebook, якими він говорить про, як мінімум, існування в НАБУ двох центрів прийняття рішень.

Так, за його словами, Гізо Углава фактично отримав повний контроль над діяльністю детективів, що робить злив інформації з Бюро ймовірнішим через таке нововведення, при цьому відповідальності за це він понести не може. Також антикорупціонер підкреслив, що головним у історії, що трапилася 22 травня, буде рішення Семена Кривоноса, яке продемонструє, хто насправді керує Бюро.

Чи натякає цим Віталій Шабунін, що Гізо Углаву можуть звільнити з НАБУ, і що це може бути пов'язане з Андрієм Смирновим – стверджувати не беремося, але збіг цікавий.

Бюро економічної безпеки – не для держави, а для Татарова та Єрмака

Але не лише НАБУ та контроль над ним є ставкою у грі, яка розгорілася з врученням підозри Андрію Смирнову, а й вплив на Бюро економічної безпеки України. Саме БЕБ вів слідство у справі близького до екс-заступника голови ОПУ агробізнесмена Василя Астіона, якому 18 січня Шевченківський районний суд встановив заставу всього в 1 млн грн. Це при тому, що той самий БЕБ просив 61,4 млн грн, що еквівалентно сумі, яку за версією слідства вивів підозрюваний закордон.

У цій справі також видно сліди зіткнення Андрія Смирнова та Олега Татарова, принаймні саме на Василя Астіона екс-заступник голови ОПУ зареєстрував частину купленого майна. А як стверджують ЗМІ, над БЕБ свій контроль Олег Татаров встановив у 2023 році. Ймовірно, у січні Смирнов, який ще мав сили і курирував суди, зумів допомогти своєму бізнес-партнеру до власного звільнення.

Тим часом ситуація з БЕБ давно привертає увагу не лише всередині України, а й із боку західних партнерів. Новий орган боротьби з економічною злочинністю викликав питання в експертів вже на початку свого створення в 2021-му і підтвердив їхню справедливість через 2 роки.

У 2023 році в БЕБ почалася справжня кадрова криза – після звільнення з посади його голови Вадима Мельника, в. о. директором став Едуард Федоров, через 3 місяці він пішов і приставку "в. о." здобув Андрій Пащук. Наразі виконує обов'язки директора Сергій Перхун. Тобто за рік це вже третій та. о., при тому, що Вадим Мельник повноцінним директором пропрацював більше 1,5 років.

Проблеми в Бюро, за версією деяких журналістів, почалися зі зміни того, хто "дивиться" за ним. Так, як стверджував Forbes, курирував БЕБ екс-співробітник фіскальної служби Андрій Гмирін, який у квітні 2023-го був оголошений у розшук у справі екс-глави ФДМУ Дмитра Сенніченка. Як стверджував той самий Владислав Сидоренко, боротьба груп впливу всередині Бюро – "прокурорської" та "податкової", лише погіршила ситуацію всередині БЕБ.

Рятувати ситуацію вирішили за допомогою законопроекту №10439 від Кабміну, за яким за словами народного депутата України від "Голосу" Ярослава Железняка стояв Олег Татаров. І це незважаючи на те, що представники бізнесу одноголосно висловилися проти нього та посли держав G7. Каменем спотикання стала переатестація співробітників бюро, яке закон пропонує провести через рік після закінчення війни, тобто всі співробітники БЕБ, роботою яких незадоволений бізнес, продовжуватимуть працювати.

При цьому альтернативні законопроекти навіть не розглядалися, а за словами того ж таки Віталія Шабуніна, сам Кабмін спеціально підгадав ухвалення законопроекту під чергову ракетну атаку РФ 29 грудня.

Однак влада спростувала твердження, що законопроект № 10 439 "татарівський", а документ навіть доопрацювали перед його ухваленням у першому читанні 11 квітня. Втім, бізнес має надію, що документ все ж таки доопрацюють до другого читання з урахуванням їхніх побажань, а поки що відомство, як і раніше, відвідують бізнес з обшуками.

При цьому реформування БЕБ залишається одним із маркерів для МВФ, і його необхідно виконати до кінця червня.

Опитані "Коментарі" політичні експерти наголосили на небезпеці зростання розпалу політичної ситуації в країні внаслідок подібних гучних повідомлень.

І серед пайовиків влади загалом в українському суспільстві виникають незручні питання

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політичний аналітик Віталій Кулик погоджується з тим, що ситуація з врученням підозр від НАБУ та САП пожвавилася.

"Взялися за "вугільного барона" Віталія Кропачова. За колишнього заступника голови ОП Андрія Смирнова. Можна сказати, що те саме НАБУ намагається довести свою здатність давати результат. Активізація очевидна. Для чого є як об'єктивні, так і суб'єктивні фактори", – зазначає експерт.

Якщо говорити про об'єктивні – показник "посадок", рішень, доведених у судах до обвинувальних вироків, у НАБУ не так багато.

"І серед пайовиків влади загалом в українському суспільстві виникають незручні питання, – пояснює Віталій Кулик. – А, де ж результати? У чому сенс виділення величезних коштів на боротьбу з корупцією, якщо зрештою – багато галасу, а на виході – недоведені до логічного завершення справи? Чому деяким оголошують підозри вже після того, як вони опинилися за кордоном без наміру повернутися? Що ж загалом відбувається у нашій антикорупційній сфері?".

Суб'єктивний фактор, за словами експерта, полягає у тому, що щодо НАБУ йде спроба корекції керівництва.

"Ми бачимо, як наші "професійні антикорупціонери" із громадського сектору підбадьорилися. І почали вказувати на те, що є витік інформації від детективів НАБУ. І, що ці витоки санкціоновані заступником голови НАБУ – Гізо Углавою. Відповідно, обшуки, які за санкцією САП проводила у представників НАБУ поліція – це один із елементів цього розслідування. Воно явно не разове, не точкове – і призведе до певних наслідків. Шукається рішення системного бага у НАБУ", – вважає Віталій Кулик.

Виходить, продовжує він, що з одного боку, НАБУ активізується, щоб показати – дивіться, ми ж працюємо! Все добре. З іншого боку, йде хвиля, яка демонструє, що в НАБУ є проблеми, можливо не тільки в замах, в системі прийняття рішень, а й загалом у керівництві.

"Чи так НАБУ незалежне і здатне ефективно діяти? Останнім часом простежувалася його значна готовність враховувати побажання Банкової. І це не може не викликати питань, у тому числі наших західних партнерів, які серйозно вклалися у вибудовування в Україні антикорупційної системи (НАЗК, НАБУ, ДБР, САП)", – упевнений Віталій Кулик.

Зі сказаним вище він і пов'язує активізацію антикорупційних органів.

"Добре, що взялися за вугільних баронів та "смотрящих". Але чомусь це відбувається лише після того, як росіяни знищили Трипільську ТЕС, а вуглепром перестав приносити достатні бариші. Потреба у вугільному "смотрящому" у Банкової відпала. І Кропачов раптом потрапив до об'єктиву антикорупціонерів. Щодо Смирнова – там історія давня. Але спливла теж не дуже давно, – наголошує співрозмовник "Коментарі". – І, що зі справами щодо заступника керівника Офісу президента Олега Татарова? Чи закриті вони чи ні? Актуалізовані чи забуті? Інформація, що такі справи є, гуляє. Зливи це, пов'язані з Углавою чи ні? Чи є якийсь договірняк між Банковою та НАБУ чи ні?".

Маємо багато запитань без відповідей, констатує експерт.

"Схоже, настав час, коли ефективність має, нарешті, визначатися не валом підозр з розваленими потім у суді справами, а – реальними вироками. Час якісного звіту всієї антикорупційної системи. Не популістського, не в рожевих окулярах – в інтерпретації "професійних антикорупціонерів". І по факту — по справі. Не намагаючись виправдати те, що виправдати не можна", – вважає Віталій Кулик.

Йдеться про апаратні ігри правоохоронців та вищої влади

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Взагалі справу Смирнова можна назвати добрим знаком, оскільки вона безпосередньо наочно показує, що навіть наближеність до влади топ-рівня не дає індульгенції від мотивованих претензій правоохоронців. Хтось може сприйняти це як сигнал західним партнерам напередодні самітів ЄС і НАТО щодо ефективності антикорупційної машини, побудованої за останні десятиліття. Однак насправді може йтися і про апаратні ігри правоохоронців та вищої влади".

За словами експерта, Смирнов – людина, яка координувала в Офісі президента правову роботу. А це надзвичайно закриті питання, які завжди мають політичний підтекст.

"Водночас, – зазначає Олег Постернак. – варто згадати про бекграунд Смирнова, у біографії якого є співпраця з Портновим, юридичний супровід одіозних "регіоналів", робота з Корбаном, імідж людини екс-глави ОП – Богдана. Тому можна було спрогнозувати, що колись йому "прилетить" з огляду на кількість ворогів у політичному істеблішменті та втрату "даху" на Банковій після звільнення".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

26 травня 2024, 06:41

Каждый день идет здача территорий. Волчанск можно сказать здали, сидят там до последнего целого здания. Как все разнесут там, так и здадут окончательно. И так каждый день. И склько помощи не давай ничего не меняется, только зе-выблядки карманы набивают разворовывая эту помощь, твари. А народа нашего все меньше и меньше остается, а зе-твари богаче и богаче. Будете вы прокляты на века, мрази зеленые во главе с клоуном просроченным.

ГостьЯ

24 травня 2024, 12:14

ОПУ - клоака, суцільні мерзотники.


Новини