Головна Статті Політика України 2024 Безкарність українських можновладців: хабарі та відпочинок на фешенебельних курортах під час війни
commentss Cтатті Всі новини

Безкарність українських можновладців: хабарі та відпочинок на фешенебельних курортах під час війни

Під час війни українські чиновники та депутати продовжують демонструвати безкарність і свавілля, зловживаючи своїми повноваженнями та відпочиваючи на елітних курортах

28 серпня 2024, 16:20 comments1589
Поділіться публікацією:








В непростий час, що переживає наша країна, стали ще більш разючими факти ганебних вчинків українських чиновників та депутатів, які поводяться себе вкрай зухвало. Про те, чому українські можновладці почуваються безкарно, розбиралися "Коментарі".

Безкарність українських можновладців: хабарі та відпочинок на фешенебельних курортах під час війни

Безкарність українських чиновників

Депутатське свавілля: чому нардепи відчувають свою безкарність

Нещодавно соцмережі обурила заява народного депутата від "Слуги народу" Миколи Задорожного, який через факт корупції був відсторонений від членства у фракції своєї партії, але при цьому цинічно заявив, що багато присутніх депутатів також брали хабарі, та чомусь вони знаходяться з ним у сесійній залі.

Юрист Центру протидії корупції Вадим Валько стверджує, що така відверто цинічна поведінка депутата свідчить про відсутність невідворотності покарання, тому що велика кількість осіб в тому числі нардепів за останні 5 років отримували підозри, обвинувачення, їх судять у Вищому Антикорупційному суді, і але поки що немає ніяких вироків. "Немає прикладу, щоб можна було показати особу, яка відбуває покарання в тюрмі, ну оскільки немає цієї невідворотності, це викликає безкарність", — зазначає експерт. Друге, що дозволяє знахабнілим депутатам нічого не боятися, це те, що воєнний стан унеможливлює перевибори, що також накладає свій відбиток. І третє, — це відсутність загалом інституту репутації в цілому.

Але на думку експертів, нинішні депутати пішли далі навіть за всіх своїх попередників, прийнявши у липні у першому читанні закон, який дозволить хабарникам по суті відкупитися від правосуддя та кримінальної відповідальності.

Валько сумнівається що у такому вигляді як зараз, законопроект буде остаточно проголосований. Там будуть глобальні зміни і норма про те що, організатори особливо тяжких корупційних злочинів зможуть просто заплатити штраф і отримати умовне покарання, не пройде. До того ж Антикорупційний комітет Верховної Ради також виступив проти  цього законопроекту у даній редакції.

Наразі, дискусії у суспільстві на цю тему тривають, а народні обранці подовжують проявляти свою зухвалість.

Всі ще добре пам’ятають інцидент з народним депутатом від слуги народу Миколою Тищенком, який стався  у центрі Дніпра 20 червня, та який викликав широкий резонанс у соцмережах. Головними дійовими особами події тоді стали колишній боєць спецпідрозділу Kraken Головного управління розвідки Міноборони України Дмитро "Син" Павлов, який приєднався до ЗСУ з початком повномасштабного вторгнення та брав участь у боях на Харківщині, та низка осіб у військовій формі та балаклавах, які застосували силу щодо нього.

Відео, що з'явилося в мережі, зафіксувало момент, коли Павлов разом з дружиною та немовлям гуляв біля проспекту Яворницького та пішохідного Кельнського бульвару у Дніпрі. На кадрах видно, як група осіб у формі підходить до Павлова, оточує його та повалює на землю після того, як він передав дитину дружині. Під час інциденту було застосовано фізичну силу, а один з нападників провів обшук сумки військового.

Зразу ж у соцмережах Дніпра з'явилися інформація, що нападниками могли бути охоронці народного депутата Миколи Тищенка. Це підтвердив і блогер Ігор Лаченков, зазначивши, що перед інцидентом між Тищенком з його нібито охороною та Павловим сталася суперечка.

На деяких із оприлюднених кадрів, знятих в той же день, фігурує сам Тищенко. Втім, Микола Тищенко та його помічниця Евеліна Андрієвська стверджували, що охорони у нардепа немає.

Згодом Тищенко виклав свою версію подій, назвавши скандал "політичною грою" та заявив, що скандальне відео було висмикнуто із контексту подій.

Скандал набрав обертів, Тищенко опинився у залі суду, де йому було проголошено підозру та призначено домашній арешт. Наразі нардеп продовжує перебувати під домашнім арештом, а слідство по справі нападу на військового триває.

Відпустки чиновників на елітних курортах та шикарні весілля під час війни

Втім, крім безкарності та свавілля, українська громадськість також бурхливо реагує і на інші прояви вседозволеності чиновників та народних обранців.

Нещодавно Україну сколихнув черговий скандал із відпочинком одного із суддів І хоча сталося це ще торік, правоохоронці взагалі могли би про неї не дізнатися, якби не інше кримінальне провадження.

Фото на тлі круїзних лайнерів та європейських міст, де фігурує суддя Броварського міськрайонного суду, опублікувала СБУ та ДБР. За словами правоохоронців у липні минулого року служитель Феміди поїхав у Відень нібито у службове відрядження. Однак зробив це за фіктивними документами, а сам поїхав відпочивати на круїзному лайнері країнами Карибського басейну.

Як повідомили кореспонденти ТСН, мова йде про Володимира Сердинського, якого НАБУ затримало за підозрою в отриманні хабаря. Зі слів правоохоронців, детективи Національного антикорупційного бюро піймали суддю на гарячому під час одержання ним 3 000 доларів, що йому передав фігурант цивільної кримінальної справи за ухвалення рішення в суді  на свою користь.

Зараз служитель Феміди перебуває у СІЗО, і вірогідно що саме під час розслідування справи про хабар став відомим і факт елітної відпустки під прикриттям відрядження на конференції.

Насправді випадки відпусток вищих посадових осіб на фешенебельних курортах світу під прикриттям службових відпусток під час війни не є поодинокими. Так,  наприкінці 2022 року заступник генпрокурора Олексій Симоненко десятиденну відпустку провів в Іспанії фото звідти опублікувала його дружина. Тоді ця подія викликала неабиякий резонанс, адже, ще напередодні нового року президент прямо заборонив виїжджати за кордон із неробочою метою посадовцям та депутатам

Ще один гучний епізод відбувся уже влітку  2023 року і стосувався нардепа Юрія Арістова, який опинився на лікарняному на Мальдівах. Потім цю історію підтвердило в ДБР, яке  прийшло з обшуками до нардепа. За версією слідства, нардеп поїхав у відрядження, а потім дистанційно через приватну лікарню зробив собі лікарняний і опинився на Мальдівах.

А от колишній Одеський воєнком Євген Борисов, за словами слідчих ДБР, вигадав цілу схему, за якою він виїздив за межі України у 2022-2023 роках начебто на лікування. Після поранення на фронті, він виїзд оформляв собі за допомогою знайомого лікаря, а насправді ж відвідував курорти на Сейшелах та у Іспанії. Наразі Борисов перебуває під слідством

Але нерідко після таких кричущих порушень, кажуть у русі "Чесно", фігуранти не несуть ніякої кримінальної відповідальності, найчастіше — це складання мандата, звільнення, зокрема і за власним бажанням. Той же Микола Тищенко просто був виключений з фракції та депутатом залишився, хоч з і став фігурантом кримінальної справи.

Тому, громадські активісти не виключають, що відсутність суворого покарання, спровокує повторення відпусток на курортах, та інші ганебні вчинки українських можновладців.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини