Захід занепокоєний "безмежною" владою Єрмака: чому це терпить Зеленський

На Заході нібито занепокоєні тим, що вирішення занадто багатьох питань зосередженні в руках Єрмака

Західні столиці начебто занепокоєні зростаючим впливом глави Офісу Президента України Андрія Єрмака. Як повідомляє Bloomberg, деякі міжнародні прихильники України стурбовані тим, що 52-річний Єрмак зосередив у своїх руках багато рішень, що впливають на зовнішню політику та військове планування.

Втім, як підкреслює видання, сам Єрмак заперечує, що його вплив зростає. Він стверджує, що лише координує роботу і пишається тим, що президент запитує його думку через отримані результати.

Bloomberg відзначає, що занепокоєння щодо Єрмака виникає у критичний момент для президента Володимира Зеленського. Україна намагається відбити російський наступ і готується до зими з пошкодженою енергетичною інфраструктурою. Вибори в США і можливе повернення Дональда Трампа до Білого дому ставлять під сумнів тривалу підтримку союзників. Також Зеленський вразливий до звинувачень у "відсутності легітимності", оскільки його повноваження вже б закінчилися без воєнного стану.

Видання зазначає, що повноваження Єрмака ширші, ніж у будь-якого з його попередників. Він відігравав центральну роль у ухваленні ключових рішень під час війни: постачання зброї, переговори про гарантії безпеки, нагляд за обміном полоненими та залучення Глобального Півдня на бік Києва.

Журналісти відзначають, що деякі чиновники порівнюють роль Єрмака з роллю головного виконавчого директора, тоді як Зеленський виконує функції голови. Єрмак каже, що його "влада" полягає у роботі 24/7 і взятті на себе більше зобов’язань та ризиків.

Видання пише, що у травні 2024 року Єрмак нібито відіграв важливу роль у відставці голови Мінінфраструктури Олександра Кубракова, який колись мав прямий зв'язок із Зеленським і був близький до адміністрації Байдена. Стверджується, що Зеленський терпить "безжальні методи" Єрмака, вважаючи його фахівцем з розв'язання проблем, що пропонує швидкі та прості рішення.

Наостанок журналісти підкреслюють, що зараз Єрмак займається дипломатичною діяльністю, і є таким собі архітектором мирного плану України, що має на меті залучити союзників за межами Заходу до вимог України припинити війну до початку переговорного процесу з більш ізольованою Росією.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Єрмак увійшов у сотню найбільш впливових людей світу.