Україна "заборонила московську церкву". У ВР вказали, які можуть з’явитися проблеми

Народні депутати 265 голосами ухвалили у другому читанні законопроект про заборону московської церкви в Україні

Верховна Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроект №8371 щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з РФ. В народі його називають законом про заборону московської церкви.

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, підтримали законопроект 265 народних депутата. Голосували проти нього 17 нардепів із групи "Платформа за життя та мир", виступили проти 7 нардепів із групи "Відновлення України", один депутат утримався. У партії "Слуга народу" голосували проти 4 нардепи та 3 утрималися. Проти заборони московської церкви проголосував також один позафракційний депутат.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але, додає Железняк, окрім одного пункту - згідно нього громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

У Раді голосування вже назвали історичним.

"Історична подія - 400-річне панування московської церкви в Україні припинено. Закон прийнято. Будуватимемо власне незалежне духовне життя", - відзначив нардеп Єгор Чернєв.

Прокоментував голосування у Верховній Раді і голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Московської церкви в Україні не буде", - відзначив він у Телеграмі.

Втім нардеп Володимир Ар’єв відзначив, що тепер виконання закону буде цілком залежати від політичної волі влади.

"А от з цим будуть питання, оскільки Мінюст вже саботував виконання іншого закону про перейменування УПЦ МП в РПЦ в Україні і, фактично, врятував російських попів в погонах", - заявив політик.

За його словами, все покладається на ДЕСС - Держслужбу з етнополітики і свободи совісті. Якщо вона стане активно виконувати закон та працювати над виявленням релігійних осередків руського міра, то у підсумку це призведе до сотень судових процесів, як передбачає закон, вважає нардеп.

"Найбільшою проблемою стане відсутність юристів у ДЕСС. Юрист у штаті ДЕСС аж один, а у спонсора російських попів олігарха Новінського їх буде сотні. І якщо ДЕСС систематично не зможе надсилати представника на всі судові засідання, яких буде багато, суд ухвалюватиме рішення на користь сторони, яка зʼявилась належним чином. Тому, або Держслужбі треба або дати з бюджету кошти на юридичний супровід, або доведеться організуватись допомогти на волонтерських засадах. Якщо, звісно, ДЕСС захоче прийняти таку допомогу", - відзначив політик.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Рада майже на місяць зупиняла роботу через затягування процесу розгляду питання про заборону московської церкви.