У ВР заявили, що перед навчальним роком з України вивезуть дітей: в чому причина

Нардеп Вікторія Сюмар вважає, що перед новим навчальним роком мами просто можуть вивезти дітей з країни, щоб забезпечити їм належний рівень навчання

За словами нардепа Вікторії Сюмар, сьогодні під час дня уряду у Верховній Раді народні депутати намагалися дізнатися про те, що робить Кабмін, аби не допустити нову хвилю біженців восени. За її словами, якщо не буде забезпечений навчальний процес, мами з дітьми просто змушені будуть поїхати з країни, аби діти не замерзли в школах і змогли навчатися.

Як повідомив міністр освіти Оксен Лісовий, ВУЗи і заклади профтехосвіти почнуть навчальний рік раніше, тобто до 1 вересня. Зимові канікули будуть довгими, наскільки це максимально можливо. Другий семестр буде подовжено, тобто він може закінчитися аж наступного липня, повідомив мінстр.

Окрім того, за його інформацією, лише 30% українських шкіл обладнані генераторами, і то не повністю: в частині з них заживлені лише пункти незламності, а це лише зарядки і гарячий чай.

Також Лісовий повідомив, що кошти на забезпечення пальним цих наявних генераторів уряд виділяти не збирається. Це ляже на місцеве самоврядування, сказав міністр. Чи є в них достатньо податків і коштів для такої витратної частини як пальне для генераторів освітніх закладів і критичної інфраструктури, ніхто досі так і не порахував, і це - проблема.

Також міністр підкреслив, що школи раніше на навчання не виходитимуть, працюватимуть з 1 вересня. Але цілком ймовірно, що частину навчання доведеться знову перевести в онлайн, сказав Лісовий.

"При цьому як забезпечити вчителів та учнів безперебійним інтернетом в умовах відключень теж не знає ніхто. Виглядає, що самі батьки мають подбати, аби мати безперебійні джерела живлення бодай вдома для навчання", - відзначила Сюмар.

На її думку, за таких умов відтік людей з країни виглядає більш ніж реальним, і це точно знову вплине і на ринок праці, який сьогодні потребує працівників, і на зменшення ринку, і на поглиблення демографічної кризи.

На питання, що робить уряд для вирішення демографічної катастрофи, віце премʼєрка Юлія Свириденко відповіла, що від 10 до 15 тисяч українців пройшли перекваліфікацію в центрах зайнятості.

"Я не буду це коментувати, але, вочевидь, ми вже постали перед тим, аби сформувати перед країною основи імміграційної політики: кого ми хочемо бачити на українському ринку праці на тлі відтоку українців та необхідності залучення українських чоловіків до ЗСУ. Люди не просто важливі. Люди вирішують все: і долю цієї війни, і якою буде Україна після неї. І про це треба думати вже зараз. Бодай про те, як не втратити ще декілька мільйонів українок з дітьми", - підкреслила Сюмар.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки з питань енергобезпеки, на якому доручив уряду розробити умови, що спростять для людей встановлення сонячних панелей та акумуляторів.