Нардепу Задорожному обрали запобіжний захід: що від нього вимагають

Нардеп Задорожній має носити електронний браслет

Вищий антикорупційний суд обрав нардепу Миколі Задорожному запобіжний захід у вигляді понад 3 млн гривень застави. Таке рішення було ухвалене слідчим суддею ВАКС Ларисою Задорожною.

Окрім того, згідно із рішенням судді Задорожній повинен прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; не відлучатися з Києва та Київської області без дозволу; здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Як повідомив прокурор САП Богдан Мирко, у справі є голова однією з об'єднаних територіальних громад Сумської області. За його словами, слідством встановлено, що Задорожній висловив прохання голові Комишанської сільської об'єднаної територіальної громади Охтирського району Сумської області Сергію Павленку надати йому неправомірну вигоду у розмірі 14% від загальної суми укладеного контракту на реконструкцію водогону в селі Мала Павлівка, при цьому 4% мали бути передані органам правопорядку. Зокрема, йшлося про Службу безпеки України, прокуратуру, Управління стратегічних розслідувань Національної поліції та поліції.

Також у справі згадувався колишній начальник управління стратегічних розслідувань Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції в Сумській області Олег Ткаченко та ще один співробітник цього управління. Наразі, за даними слідства, Ткаченко обіймає посаду заступника начальника Департаменту карного розшуку Нацполіції. Саме УСР надсилало запити про надання інформації до голови Комишанської ОТГ на Сумщині, а також складало стосовно нього адміністративний протокол за ненадання відповіді на нього.

Також, САП та НАБУ вказують, що до Комишанської сільради надходили звернення від Державної аудиторської служби. Вчинялися й інші перешкоджання, наприклад, виконавцю робіт з реконструкції водогону. Нардеп Задорожній обіцяв допомогти з вирішенням цих проблем. Так, він організував його зустріч з "Денисом Євгенійовичем", який виявився працівником УСР Сумщини, згідно протокол впізнавання особи. Мали бути вирішені питання й з прокурорами в регіоні, СБУ та іншими. На адресу Комишанської сільради надходили й звернення від Бюро економічної безпеки, які теж політик обіцяв допомогти вирішити.

Сам Задорожній, за інформацією слідчих, мав листування з екс-начальником УСР Сумщини Ткаченком в месенджері Threema, який був підписаний як "ТкаО". В цьому додатки нардеп листувався і з головою Комишанської ОТГ Павленком. Член парламенту визначив посередника, через якого він мав отримати неправомірну вигоду, бо "гроші брати в руки він не буде". Задорожній називав УСР в листуваннях "Департаментом стратегічних юристів" і стверджував, що вони допоможуть.

Крім того, прокурор САП повідомив, що Задорожній має трьох неповнолітній дітей, що дозволяє йому виїзд за кордон без перешкод. Також нардеп має зв'язки в органах правопорядку, що може перешкоджати слідству.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що нардепа Задорожного підозрюють в корупції.