Головна Новини Політика України 2024 Нардеп пропонує ввести кримінальну відповідальність для командирів за великі втрати на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардеп пропонує ввести кримінальну відповідальність для командирів за великі втрати на фронті

Нардеп Олександр Юрченко пропонує карати ув’язненням тих командирів, які допустили великі втрати особового складу

2 липня 2024, 13:10
Поділіться публікацією:

Не буває війни без втрат, але на жаль, Україна втрачає найбільш вмотивованих, молодих і вільних духом, а мобілізаційний ресурс вичерпується, заявив нардеп Олександр Юрченко.

Нардеп пропонує ввести кримінальну відповідальність для командирів за великі втрати на фронті

Олександр Юрченко

За його словами, знаходячись на фронті і спілкуючись з багатьма військовими він чує про те, що є багато випадків стратегічних прорахунків, бездіяльності, недбалості командирів в веденні бойових дій, які призвели до суттєвих втрат серед особового складу. Під час воєнного стану законодавством застосовується бойовий імунітет, що фактично унеможливлює притягнення до відповідальності командирів за великі втрати особового складу.

Втім, Юрченко додає, що причинами великих втрат може бути не тільки стратегічний прорахунок, але й недбалість і бездіяльність і бажання вислужитися перед вищим керівництвом і багато чого іншого.

Саме тому, каже нардеп, він ініціював пакет законопроектів №11381 та 11382 з положеннями. Зокрема, зміни до законів "Про оборону України", "Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України", а також Кримінального Кодексу України, що передбачають:

- проведення обов'язкового розслідування по факту великих безповоротних втрат особового складу та/або знищення військової техніки або іншого військового майна під час виконання бойових завдань в умовах дії особливого стану, з врахуванням бойового імунітету.

- кримінальну відповідальність-позбавлення волі від 5-8 років для командного складу в разі підтвердження необгрунтованих безповоротних втрат більше 30%

- кримінальну відповідальність-позбавлення волі від 8-12 років, в разу вчинення тих самих дій умисно.

"Незважаючи на те, що на війні без втрат не буває, обов'язок командира збереження життя підлеглих. Бо саме командир віддає наказ солдату, розуміючи обстановку бойових дій", — підкреслив нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у ЗСУ негідники "взяли реванш".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини