МСЕК добряче "потрусять": які зміни чекають на орган після засідання РНБО

Зеленський повідомив, що ухвалено ряд рішень щодо МСЕК, які повернуть справедливість

Президент Володимир Зеленський провів засідання РНБО по ситуації з МСЕК і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

За його словами, за даними проведених перевірок, уже встановлено багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців.

Президент повідомив, що РНБО визначила перелік рішень, які повернуть справедливість. За його словами, ці рішення він затвердив указом.

"Зокрема, це цифровізація процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій, реальна перевірка декларацій членів МСЕК, перевірка й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців і аудит відповідних пенсійних нарахувань, законодавчі зміни для невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, а також перегляд системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів", - відзначив Зеленський.

При цьому він підкреслив, що на його думку, відповідальність за ситуацію зараз має бути персональною.

"Доручив Премʼєр-міністру України розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади, зокрема відповідних міністерств. Потрібні кадрові рішення", - відзначив президент.

Окрім того, він додав, що повинна бути й політична відповідальність Генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що після засідання РНБО за участі президента Зеленського, на якому розглядали низку скандалів щодо отримання чиновниками, в тому числі прокурорами, фейкових інвалідностей, генпрокурор Костін заявив, що іде у відставку. При цьому він відзначив, що вважає абсолютно правильною позицію Зеленського щодо того, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність.