Енергетики виграли тепер їм платитимуть більше: яке рішення ухвалила Верховна Рада

Тепер в Україні буде діяти виключно «зимовий час» із збільшеним споживанням електроенергії

Верховна Рада ухвалила законопроект №4201 про обчислення часу в Україні. Мова йде про відміну переводу часу в Україні. За інформацією нардепа Олексія Гончаренка, таке рішення підтримав 261 нардеп.

"В цьому році ми ще в останню неділю (27-го) жовтня переведемо стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде", - відзначив у свою чергу нардеп Ярослав Железняк у Телеграмі.

При цьому Гончаренко вважає, що закон про обчислення часу не є пріоритетним, щоб його голосувати просто зараз.

"Ну це жесть. Я голосував проти. Це зараз прям нагальний законопроект? Де законопроект про обмежено придатних до 25 років? Де купа інших ініціатив. Натомість ми ухвалюємо закон про час. Щоб з Європою у нас було 2 години різниці. Це ж зараз супер важливо", - відзначив він у Фейсбуці.

Про те, що тепер різниця з часом ЄС становитиме дві години, відзначила і нардеп Вікторія Сюмар.

"Якось стаємо не ближче, а далі…" - додала політик.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у березні 2021 року Рада ухвалила у першому читанні проект закону "Про обчислення часу в Україні" (№4201). Законопроект передбачає встановлення та закріплення єдиного київського часу на території України та відмову від подальшого сезонного переведення стрілок годинників. Тодішній перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук, автор законопроекту, наголосив, що це питання має регулюватися законами України, а не рішеннями уряду, як це є зараз. Він також зазначив, що перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на здоров'я громадян, а твердження, що переведення стрілок годинників сприяє енергозбереженню, є міфом.

При цьому експерти переконані, що Стефанчук лобіює інтереси енергетиків, тому що зимовий час на весь рік в Україні — це більші витрати енергії, ніж літній час на весь рік в Україні.