Головна Новини Політика України 2024 Чи можливі вибори в Україні: які сценарії розглядаються
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливі вибори в Україні: які сценарії розглядаються

У владних колах розглядають дві ідеї проведення виборів

4 жовтня 2024, 21:07
Поділіться публікацією:

В Україні вибори можуть відбутися вже у наступному році, вважає політолог Ігор Рейтерович.

Чи можливі вибори в Україні: які сценарії розглядаються

В Україні заговорили про вибори. Фото з відкритих джерел

"Перша ідея: восени 2025 року провести місцеві вибори, а на початку 2026 року – парламентські та президентські. На місцевих виборах хочуть протестувати виборчий процес в умовах війни, а вже після нового року організувати вибори президента і народних депутатів. Ідея полягає в тому, щоб зробити тест-драйв та визначитися з форматом голосування – в "Дії" чи офлайн. Друга ідея: наприкінці 2025 року провести одразу всі вибори – місцеві, парламентські та президентські. Цілком ймовірно, що одночасно з виборами влада захоче провести референдум з якого-небудь важливого питання, щоб підвищити явку виборців", — заявив Ігор Рейтерович.

За словами політолога, останні місяці українські політичні сили достатньо активно готуються до виборів.

"Партії замовляють соціологічні опитування, а депутати визначаються, з ким йти на вибори. Нещодавно збирали представників регіональних осередків "Слуги народу" та запитували, чи є у них ресурси і кадри для виборів. Одні народні депутати активізувалися, щоб отримати місце в прохідній частині партійного списку. Інші депутати стали більш активними на мажоритарних округах", — зазначив він.  

Експерт наголосив, що наразі в історії з можливими виборами відкритим залишається питання, чи буде Володимир Зеленський знову балотуватися у президенти.

"Як ми знаємо, Зеленський обіцяв, що йде лише на один президентський термін. Судячи з заяв радника Офісу президента Сергія Лещенка, Зеленський планує йти на вибори. ОП активно працює проти потенційних конкурентів чинного президента, зокрема проти Дмитра Кулеби. Однак невідомо, як до ідеї з походом Зеленського на вибори віднесуться західні союзники, які, власне, й фінансуватимуть вибори в Україні", — додав політолог. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини