Бідних людей стане більше: у ВР вщент рознесли ініціативу уряду відмовитися від прожиткового мінімуму

В уряді планують відмовитися від прожиткового мінімуму і замінити його так званою соціальною виплатою

Міністр праці та соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що в Україні планують скасувати прожитковий мінімум, натомість замінити його "спеціальною соціальною виплатою".

В міністерстві планують розмір такої виплати визначати індивідуально і надавати її у випадках втрати працездатності та як допомогу в разі відсутності необхідного фінансового забезпечення.

"Маю тільки одне питання: ви там подуріли зовсім? Прожитковий мінімум - є базою для розрахунку майже всього і так є в усіх європейських країнах. Проблема тільки в тому, що цей мінімум у нас не відповідає реальності вже який рік! І замість того, щоб вирішити це, підвищувати виплати - ми обираємо шлях, який стане катастрофою", - заявив народний депутат Олексій Гочаренко.

За його словами, прожитковий мінімум – це важливий економічний інструмент функціонування "соціальної" держави. Відхід від цього показника може призвести до збільшення кількості бідних людей, додав політик.

"Яким чином ви збираєтесь індивідуально визначати, що може лягти в основу, якщо не прожитковий мінімум?! Ви що там, знущаєтесь?" - запитує Гончаренко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що уряд у своїй бюджетній декларації пропонує на три роки відмовитися від індексації прожиткового мінімуму. А отже від підвищень пенсій, соціальних виплат людям з інвалідністю, багатодітним, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, чорнобильцям та іншим. Як відзначали експерти, особливо цинічним виглядає це на фоні підвищення зарплат держапарату і держкомпаніям у цьому році майже на 50%. Саме тому експерти закликали народних депутатів проголосувати проти таких планів уряду і відхилити цю бюджетну декларацію.