Зеленський може стати заручником шакалячого геополітичного торгу: що вимагатиме Путін

Путін може добиватися відставки Зеленського в обмін на якусь поступку із боку Росії

Володимир Зеленський має в собі потенціал за певних обставин згенерувати "чорного лебедя" щодо свого другого терміну, вважає політтехнолог Олег Постернак.

"Той, хто одягає на нього лати егоїстичного автократа чи приписує несамовитий макіавелістський потяг до влади, насправді дуже помиляються. Як і той, хто беззастережно думає, що у нього немає схильності до харизматичної концентрації влади та політичного волюнтаризму", - підкреслив експерт.

Постернак припустив, що проти наступної каденції може бути дружина президента та члени родини, можливо, найближчі міжнародні колеги, з якими у Зеленського встановились досить міцні та приязні стосунки.

"На перспективи Зеленського буде впливати кінець війни, точніше його суспільне сприйняття. І тут питання чи задовольнить громаду "перемога 0,5", коли її обгорнуть у піарні компенсаційні бонуси (вступ до ЄС чи навіть НАТО, наприклад, збереження державності, виходу до моря тощо). Тут питання асоціацій в головах виборців. Чи будуть голосувати вони за того, з ким асоціюється війна? Тим паче, опозиція ж постарається максимально зробити свою справу", - відзначив експерт.

В теорії, каже політтехнолог, проголосувати можуть лише за умови жирного переможного результату війни, наприклад, реконкісти великої частини територій.

"Дехто допускає, що повторне президентське майбутнє Зеленського може стати заручником шакалячого геополітичного торгу у випадку наполягання Путіна на умові про відставку Зеленського в обмін на якусь поступку з боку Росії (хоча це дуже малоймовірно на даний момент). Але враховуючи, що для Путіна це була б дуже бажана особиста сатисфакція (він продовжує ж натякати на фейкову "нелегітимність"), відкидати подібне не став би. Гарантії, що кон'юнктура в якийсь момент не поверне у бік грандіозної турбулентності, ніхто не дасть", - заявив Постернак.

Втім, за його словами, незважаючи на пекельну втому, у Зеленського може не бути іншого виходу ніж йти на наступний термін, бо не зрозуміло, що робити далі - писати мемуари, виступати на конференціях і давати інтерв’ю з титрами "екс". Та й, додає експерт, оточення навряд чи готове буде втратити свої позиції. Іноді доля і обставини програмують шлях політика вже без врахування його особистих раціональних бажань, додав Постернак.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в РФ на найвищому рівні продовжують розганяти фейк про "нелегітимність" Зеленського.