Забаганки чиновників перш за все: Стало відомо, чому катастрофічно бракує грошей на армію

Величезна діра в бюджеті виникла через некомпетентність чиновників, які перекладають тепер свою провину на простих українців

Влада заявляє, що треба знайти додатково 500 млрд. гривень, щоби "виплатити зарплати військовим". Саме тому в уряді наполягають на підвищенні податків.

Колишній віце-прем’єр Павло Розенко припустив, звідки могла взятися така "космічна сума", яка становить +15% дефіциту бюджету.

За його словами, при формуванні бюджету на 2024 рік було дві концепції. Перша – експерти наполягали на необхідності проведення додаткової мобілізації на початку року (про це писав і Валерій Залужний) і для цього треба було закласти відповідні кошти в бюджет, Мова йшла про зарплати, забезпечення, додаткову зброю.

При цьому, каже Розенко, була і друга "корупційно-інфантильна" концепція, яка передбачала, що якось вдасться "пропетляти" без посилення мобілізації. Тобто бюджет пропонувалося формувати без врахування додаткових потреб ЗСУ, натомість було вирішено фінансувати підвищення виплат чиновникам на 40%, створення нових бюрократичних структур та виділяти мільярди на "округи" депутатам.

Як каже Розенко, перемогла друга концепція. При цьому все ж виявилося, що мобілізацію таки довелося проводити.

"Мобілізацію довелося проводити, кошти на це витрачати по ходу дєла. Але паралельно йшло фінансування чиновницько-корупційних хотілок (підвищення зарплат владі на 40%, створення нових бюрократичних структур, фінансування нацтелемарафонів, мільярди на "округи" депутатам і т.д. От звідки взялась бюджетна діра в 500 мільярдів", - заявив Розенко.

Після цього, додає експерт, чиновники, які ухвалили цей корупційний бюджет перекладають свою провину при формуванні бюджету на всіх українців.

"Давайте, мовляв, підвищимо всім податки, бо треба і армію утримувати і корупційні видатки фінансувати!" - підкреслив Розенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україні не вистачає грошей, щоб фінансувати армію, тому пропонується підвищення податків. Втім у ВР пояснили, де можна знайти ці кошти, не залізаючи в кишеню кожному українцю.