Вибори в Україні: Кучма оцінив шанси Зеленського на переобрання

Кучма зазначив, що «вибори у 2025 році абсолютно необхідні, якщо війна закінчиться, і вибори абсолютно неможливі, якщо війна не закінчиться»

Другий президент України Леонід Кучма вважає, що передбачити результат повоєнних виборів неможливо, але шанси на переобрання чинного президента Володимира Зеленського досить високі. Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Кучма зазначив, що післявоєнні вибори завжди непередбачувані, особливо враховуючи емоційний стан суспільства. Навівши приклад з історії, він нагадав про вибори у Великій Британії 1945 року, коли Вінстон Черчилль, який привів країну до перемоги у війні, зазнав поразки на виборах. Це, за словами Кучми, підтверджує складність будь-яких прогнозів щодо виборів після війни.

На думку Кучми, якщо шанси Зеленського на переобрання виглядають оптимістичними, то депутати парламенту навряд чи зможуть зберегти свої місця. "Нас очікує друга електоральна революція," — підкреслив Кучма, нагадуючи про значне оновлення влади у 2019 році, коли команда Зеленського замінила більшість політичних фігур.

Кучма також зазначив, що проведення виборів у 2025 році є необхідним за умови закінчення війни, тоді як у випадку продовження бойових дій вибори неможливі — ані технічно, ані морально.

"У цьому випадку вони неможливі ані технічно, ані, що набагато важливіше, морально. На виборах під час війни неможливо забезпечити їхню справедливість і всенародне волевиявлення. Ви не доправите скриньку для бюлетенів у кожен окоп. А без голосів тих, хто сидить у цьому окопі, це будуть не вибори, а блюзнірство", – наголосив Кучма.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що вибори в Україні під час воєнного стану, як змінилась позиція українців. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні введено воєнний стан під час якого заборонено проводити вибори. Однак за останній рік серед українців зросла частка тих, хто підтримує проведення виборів попри війну в Україні.